Ladda ner

Hicka på aktiemarknaden

Ny månad, nytt år, nya… Ja, vadå? Möjligheter så klart 🥳

Veckan innan januarilönen brukar kallas "årets fattigaste vecka". Med den bakom oss kan februari istället bli månaden vi började göra oss själva lite rikare, och lugnare.

En bit in i januari frågade faktiskt en vän till mig om det var rätt att börja spara nu. Hon hade läst i kvällstidningarna hur aktiemarknaderna svängt och frågade sig om man inte borde vänta med att börja spara tills läget var "mer stabilt".

Jag visade henne bilden ni ser längre ner i det här månadsbrevet. Om man ska börja spara eller inte är nämligen fel fråga. Rätt tillfälle var alltid igår. För den med lite tålamod har det alltid lönat sig att börja spara och att investera pengarna.

Rätt fråga, den hon borde ställt, rör istället risk. För som vi såg i januari kan aktiemarknaderna gå både upp och ner. Tittar vi historiskt brukar aktiemarknaderna i snitt tappa i värde en utav tre månader. Det är alltså lika vanligt med en nedgång på börsen som att gå och klippa sig 💇‍♂️

Dessa svängningar i värde, det som kallas "risk", är en naturlig del av investeringar. Vi kan inte undvika risk. Alla investeringar idag som kan ge avkastning kommer också med risken att värdet kan minska.

Att undvika risk är alltså samma sak som att undvika avkastning, och det vill vi ju inte! Det viktiga att förstå är att dessa nedgångar, historiskt, alltid har följts av (större) uppgångar 🚀

Rätt fråga är alltså inte "ska jag börja investera?", utan "jag ska investera, vilken risk borde jag ta?".

För med rätt risk kommer man igång med sitt sparande, ger pengarna möjlighet att växa, och tar de svängningar som kommer med (tillräcklig) ro. Vilket råkar vara receptet för hur man bygger upp ett större kapital – och med det, det där sköna lugnet i kroppen 🧘

(Min vän startade för övrigt ett sparande senare samma dag.)

Den här månaden tänkte vi berätta mer om hur aktier kan svänga i värde, vad det brukar bero på – och hur det spelar förvånansvärt liten roll när man sparar länge.

Stay tuned!

Marknaderna i januari

Januari var en sådan där "en på tre"-månad då aktiemarknaderna sjönk i värde.

Som mest var globala aktier ner nästan -6 %, och återhämtade sig sedan något mot slutet av månaden. Detsamma gällde räntemarknaderna, som avslutade månaden på nästan -2 % [1]. Inget dramatiskt med det, men kanske ändå lite obekvämt, speciellt för den som precis startat ett sparande – hang in there!

Desto bättre gick det för råvarumarknaden, som rusade +9 % [2]. Vilket än en gång visar varför man vill ha mer än bara aktier i sin portfölj: När en typ av investering går dåligt kan en annan gå bra.

Ser vi till Opti-portföljerna påverkades de såklart också av att både aktie- och räntemarknaderna hade en svag månad, även om råvarorna i portföljerna hjälpte till att lyfta utvecklingen något. Som exempel:

Opti 3 (låg risk): -2,7 %
Opti 9 (högst risk): -2,8 %

Inte lika roligt som att få ännu en månad med uppgång. Men, som vi ska komma ihåg, också ungefär lika vanligt som att gå och klippa sig.

Låt oss gå vidare och titta på något mer intressant: vad som fick aktiemarknaden att svänga!

Vad påverkar värdet på en aktie?

Låt oss först backa ett steg. Vad är egentligen en aktie?

Lite slarvigt kan man säga att ett aktiebolag består av aktier. Den som äger en av dessa aktier äger alltså en liten del av företaget.

Värdet på en aktie beror därför på hur det går för företaget idag, och hur det förväntas gå i framtiden. Gör företaget vinst och delar ut pengar till alla som äger aktier, bra! Verkar det som att företaget kommer gå sämre i framtiden, dåligt.

Mycket förenklat är det två saker som driver utvecklingen hos företag, och därmed aktiemarknaden: Tillväxt 📈 och ränta 🏦.

När det är tillväxt i ekonomin blir det enklare för företagen att tjäna mer pengar. Då ökar aktiebolagens framtida vinster, och aktierna blir värda mer.

När räntan stiger blir istället aktier värda mindre. Höjd ränta gör nämligen att en investerare tjänar mer på att låna ut sina pengar. Det minskar intresset för att köpa en aktie, vars utdelning är mer osäker än räntan.

Så högre tillväxt är bra för aktiers värde, medan högre ränta är dåligt.

Vad påverkade aktiemarknaderna i januari?

Anledningen till att det svängde lite extra på aktiemarknaderna i januari var en oro för båda dessa saker, tillväxt och ränta.

📈 Oron för tillväxten är rätt enkel att förklara: Investerare såg att en eventuell konflikt mellan Nato och Ryssland skulle påverka global handel, konsumtion, med mera.

🏦 Oron för räntan kommer istället ur en oro för ökad inflation, och att centralbanker världen över ska höja räntan för att motverka inflationen.

Det är centralbanken som bestämmer räntan, eller egentligen räntorna – för det finns flera. En centralbank är ungefär som ”bankernas bank”. Om de vanliga bankerna börjar gå dåligt, kan de alltid låna pengar av centralbanken; den är som en rik curlingförälder 🥌

Den viktigaste centralbanken i världen ligger i USA och kallas kort och gott ”FED”, som står för ”Federal Reserve”. FED bryr sig om tre saker: Hur många som jobbar, hur räntemarknaden mår och hur mycket priserna stiger (inflationen).

Just nu jobbar de flesta som kan och räntemarknaden mår bra, men priserna stiger för mycket. För att få dem att stiga mindre tänker FED, något förenklat, höja räntan. Många räknar med någon procents höjning under 2022.

Oron för dessa höjningar, tillsammans med oron för Rysslands-konflikten, är alltså vad vi såg avspegla sig i aktiemarknaden i januari.

Sextontusen procent tillväxt

Nu skriver vi om kortsiktig oro på aktiemarknaderna. Vilket, om vi får såga oss själva, är fullkomligt onödigt brus för alla er som sparar och investerar långsiktigt på Opti.

Kortsiktig oro känns nämligen mest i magen. Att sitta lugnt i båten, och fortsätta investera, är det som syns i plånboken 💰

Låt oss zooma ut!

Värdet på aktier har närapå hundrasextiodubblats (160x) de senaste 51 åren. Det är en tillväxt på sextontusen procent. Och det är trots att vi haft flertalet krig, ekonomiska kriser och sprickande bubblor på vägen. För att inte tala om en pandemi som ingen någonsin trodde skulle ta slut.

Här är bilden jag visade min vän, när hon tvekade på att börja spara:

Aktiemarknadens-utveckling-1970-till-2021

Om ett år minns ingen januari 2022, lika lite som vi minns september 2021 (en annan minusmånad) 🙃

Framtiden

Ingen vet hur resten av 2022 kommer spela ut sig. Om det blir ett dåligt år på aktiemarknaden, ja då blir det så. Men det spelar inte särskilt stor roll i långa loppet, som du såg i grafen ovan.

Och det gäller inte "bara" de senaste 50 åren. I 230 år, sedan de första moderna börserna öppnade, har marknaden alltid återhämtat sig. Och det gör den av den enkla anledningen att vi blir fler människor som alla vill ha det bättre 🧑‍🤝‍🧑

Det startas fler företag som tillverkar bättre saker för att möta alla våra behov. Hjulen börjar alltid snurra igen. Hur tillväxt, inflation och räntor går under tiden spelar inte så stor roll i slutändan. Vi människor gnetar på ändå.

Dessutom äger du mer än bara aktier i din portfölj, bland annat säkra obligationer och råvaror, som båda har möjlighet att stiga om aktiemarknaden tillfälligt faller.

Vad vi alla borde göra

Tre sanningar håller sant oavsett vad som sker på börsen:

🧘 Sitt still i båten: Ta det lugnt! Oavsett vad som sker framöver. Att sälja av oro gör att du förlorar pengar, inte undviker ett fall, visar forskningen.

🌱 Fortsätt spara: Att fortsätta investera mer, i vått och torrt, är det enskilt viktigaste för att bygga upp en förmögenhet på lång sikt.

📈 Öka ditt sparade, om du kan: När världsmarknader minskar i värde är det köpläge, speciellt om det fallet mycket. Att öka sitt sparande då är som att investera med rabatt, vilket ger en ännu kraftigare tillväxt när det i slutändan (alltid) vänder upp igen.

Vi kommer nog inte minnas januari 2021. Men om du börjar spara, eller ökar på ditt sparande mer, kan du minnas februari 2022: Månaden då du gjorde ditt framtida jag lite mer rik, lite snabbare.

Du väljer. Vi finns här för att stötta dig oavsett ❤️

Allt det bästa,
Jonas, Anders, Ann och hela Opti-teamet


Som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka samma belopp som du satte in.


  1. MSCI ACWI IMI index i SEK, och Bbg Glb Agg Index Hdg SEK ↩︎

  2. Vontobel Commodity Fund Hdg SEK ↩︎