Ladda ner

Hur en bra portfölj ska fungera

Nu lanserar vi våra nya portföljer, jätteroligt tycker vi! 🥳

För att förklara varför de nya portföljerna blir bättre kan det vara bra med en sammanfattning av hur forskningen säger att man ska investera – vilket även sammanfattar hur vi gör det för dig.

Forskningen har sedan länge bevisat att man får högst förväntad avkastning för den risk man tar genom att investera brett (det brukar kallas att vara diversifierad). Det ger dels en mer stabil utveckling jämfört med att investera snävare – det kommer fortfarande gå både upp och ner, men mindre så. Och man får enligt skolböckerna även mer avkastning för samma risk. Vilket i stort visat sig stämma i verkligheten med.

Opti-diversifierad-portfölj

Allra mest effektivt ska vara att investera som en kopia av hur alla investeringar i världen som helhet ser ut. Som exempel: Om hälften av alla världens investerade pengar har gått in i aktier så är det den mest effektiva nivån, och man vill köpa samma saker i samma mängder. Men då inte bara i aktier, utan även i ränteinvesteringar och råvaror…fördelat över alla olika sorter av varje typ av investering…och i alla marknader världen över.

Ja ni ser, det är ungefär där som det börjar bli lite krångligt. Det är något mer än att bara köpa en global aktiefond.

Alla våra portföljer, dessa ”paket” av olika fonder som vi sedan investerar dina pengar i, utgår från detta ”recept” som världsmarknaden ger oss. Sen ändrar vi lite i hur mycket vi har av varje ingrediens (aktier, räntepapper, råvaror) för att kunna ge alla en avkastning och risk som passar just deras ekonomi.

När vi bygger portföljerna och väljer ut fonder till dem så låter vi siffrorna styra, snarare än våra egna känslor. Vi utgår från vetenskapen om investeringar – och väldigt, väldigt mycket data. Sedan finjusterar vi portföljerna varje år, utifrån hur datan ändrar sig.

Dessa förändringar i datan är ena anledningen till att vi nu gör en uppdatering av våra portföljer; genom att ändra vikterna mellan olika tillgångar ser vi att vi kan höja din förväntade avkastning utan att höja risken. En bättre portfölj, helt enkelt.

Den andra anledningen till uppdateringen är vår stora satsning på att försöka erbjuda Sveriges bästa portföljer inom hållbarhet.

Passa även på att läsa mer om våra nya portföljer när du är i farten!

Mvh,
Opti-teamet