Moa, en av mina kollegor på Opti, berättade häromveckan om när hon besökte kaffebörsen i Tanzania. På gatorna i Moshi, staden som är Tanzanias kaffehuvudstad, var det varmt och dammigt. Inne på kaffeauktionen rådde ett oväntat lugn, givet vad som snart skulle hända.
Inom loppet av några minuter köps nämligen allt kaffe som odlas i landet, för att sedan säljas vidare ut på världsmarknaden. Och det är inga småsummor det handlar om: Kaffe är en av världens mest handlade råvaror.
Vad är det som styr priset? Som med all handel finns det två sidor att ta hänsyn till, köp och sälj. Förutsättningarna för de tanzaniska kaffebönderna påverkar utbudet, medan efterfrågan styrs av världens alla kaffedrickare – som du och jag. ☕
Dåliga skördar ger högre pris på kaffet på auktionen i Tanzania, och i förlängningen i butiken här i Sverige. När färre personer köper kaffe minskar efterfrågan, och priset sjunker igen. Det är som ett skolboksexempel på hur utbud och efterfrågan styr priset. Som en vacker dans, eller två saker i perfekt balans.
Tillbaka till Sverige 2023. Här har året börjat med å ena sidan glada börser, å andra sidan mycket prat om en stundande lågkonjunktur. Denna, kanske till synes inte lika vackra balans, gör att jag ofta får frågan: ”Men om vi vet att ekonomin ska bli sämre, varför ska jag inte sälja av mina investeringar som då kommer att gå ner?”
Det korta svaret är: ”För det fungerar inte så”. Relationen mellan börserna och den verkliga ekonomin är mycket svårare att förutspå än så, och snudd på omöjlig att förstå…
För att ge ett längre svar ska vi resa ut i världen igen. 🛫
Luta dig tillbaka och häng med när kaffet färdas från odlingarna, genom världsekonomin, för att slutligen hamna i din kopp. På vägen passerar vi ditt månadssparande – och tar reda på hur värderingen av kaffe (och andra tillgångar) påverkar din avkastning.
Vad är en kopp kaffe värd?
Vi svenskar är ett av världens mest kaffedrickande folk. När priset på kaffe i affären stiger är det inte ovanligt att det rapporteras i tidningar, radio och tv. Och för oss som försöker hålla koll på hushållsbudgeten är det förstås högintressant.
Men priset på kaffe är mer komplext och påverkar mer än matkontot. När du sparar med Opti i en bred, global portfölj äger du, utöver råvaran kaffe, aktier i några av de företag som köper det mesta av kaffet i världen.
Kraft, Nestlé och Procter & Gamble dominerar. Det är jätteföretag som följs av tusentals analytiker och fondförvaltare som på daglig basis försöker förstå vad som är rätt värde på företagen. Värderingen speglas sedan i aktiepriset.
Nu är det inte längre väder och vind på den tanzaniska landsbygden, eller din vilja att köpa kaffe i butiken som avgör. Det är en oändlig mängd faktorer. Fraktpriser, inflation, räntor, lönsamhet… ja, vi kan fortsätta ett tag till men stannar här. 🙃
Men det är kanske framför allt en faktor som skiljer värderingen av kaffeföretagen på börsen, från priset på kaffeauktionen i Tanzania. Priset på auktionen speglar nämligen hur saker är nu, medan börsen i hög grad är framåtblickande: Vad vi tror om framtiden, från odlingsklimat till kaffekonsumtion, påverkar vad vi är villiga att betala för en aktie i dessa bolag idag.
Till skillnad från hushållsekonomin, som speglar läget här och nu, har börsen alltså snabbspolat sig förbi nuläget och är mest intresserad av vad som komma skall.
”Börstid” och verklig tid
Att vi står inför tuffare ekonomiska tider är ingen nyhet. Vi har i många månader sett hur media spekulerar kring hur tuff lågkonjunkturen kommer bli, snarare än om den kommer eller inte.
Men det investerare reagerar på är inte vad alla redan vet, att ekonomin lär gå dåligt ett tag framöver. Det påverkade investerarna – och därmed börskurserna – redan när nyheten oväntat kom den första gången. Och allt eftersom nya, oväntade, nyheter följt därefter. Det är alltså dessa överraskningar om hur framtiden kan bli som påverkar, inte vad vi redan vet.
Så fort ett nytt, oväntat orosmoln visar sig på börshimlen blinkar varningslamporna rött. I takt med att osäkerheten sprider sig ökar säljtrycket. När fler vill sälja än köpa, sjunker priset på aktier, precis som det gör på kaffeauktionen. Vi får en fallande börs. Men det finns ju såklart också en annan sida av myntet.
Oväntade signaler om bättre tider framöver ger motsvarande effekt på börserna. Det kanske går dåligt för företagen som säljer kaffe nu – men hur tror vi att det kommer se ut om ett halvår? Kanske blev skördarna bättre än väntat samtidigt som efterfrågan ser ut att öka – då kommer värderingen av kaffeföretagen på börsen att stiga. Trots att de här och nu inte levererar strålande resultat. Aktien kan alltså stiga i värde trots att ekonomin försämras och det just nu går dåligt för företaget i fråga.
Börserna reagerar alltså inte på hur det går för bolagen nu. Utan på när förutsättningarna förändras för hur det kan gå för dem i framtiden.
Låt oss försöka visa vad vi menar med månadens första graf. Den gula linjen nedan visar utvecklingen på den amerikanska börsen. Den blåa kan man säga visar hur det faktiskt går för företagen.
Det kan vara svårt att se, men kanske märker du hur den gula linjen – börsen – ligger lite före den blå linjen – hur det går för företagen?
Börsen hinner alltså reagera på både negativa och positiva överraskningar snabbare än vad dessa omvandlas och ger effekt i den ”riktiga” ekonomin.
Det är nästan som två parallella världar som växelverkar. Den verkliga världen där vi förhåller oss till allt som händer här och nu, och marknaderna där det råder ”börstid” som ligger några kvartal framför oss andra.
Ni märker varför det blir svårt, nästan omöjligt, att förutspå hur börsen ska gå utifrån hur det går för ekonomin. För det är inte ekonomin nu som styr börsen i framtiden; det är oväntade överraskningar om hur ekonomin kommer gå i framtiden. Alltså saker som inte hänt ännu.
Det enda sättet att förutspå börsen, blir därmed att först förutspå framtiden. 🔮
Vilken tid befinner vi oss i nu?
Om vi zoomar in och tittar på en graf som visar utvecklingen de senaste åren, ser vi att det händer något under andra halvåret 2022. Ser du att den gula linjen – börsen – vänder skarpt uppåt? Samtidigt har den blå linjen – hur det går för företagen – under samma period stadigt pekat nedåt. I juni 2022 började nedgången på aktiemarknaderna plana ut, för att sedan vända upp, medan ekonomin stadigt fortsatte att försämras.
Börserna har alltså redan börjat titta framåt för flera månader sen, förbi den nuvarande trista ekonomiska utvecklingen. Exakt hur saker och ting kommer att utvecklas vet vi inte.
Det går inte att i förväg veta hur grafen kommer att se ut (även om många experter i efterhand gärna hävdar att det visst går…). Däremot vet vi att det inte räcker att bara studera vad som händer i ekonomin just nu, och därefter fatta beslut om hur vi ska förhålla oss till börsen.
Och det bästa är att det faktiskt inte spelar någon roll om vi har noll koll på ”börstiden”. Det kan i de allra flesta fall istället vara en fördel att inte ägna någon tid åt att fundera över hur vi ska förhålla oss till aktiemarknaderna.
Många så kallade experter som uttalar sig i media gillar att säga saker som att ”förstärka börsuppgångar” och ”undvika börsfall”. De menar att de är smarta nog att flytta pengarna in och ut ur marknaderna i precis rätt tid.
Problemet är att det är nästan omöjligt att lyckas flytta pengar med rätt tajming pålitligt över tid. Faktum är att själva försöken att flytta pengar in och ut ur marknaderna kan vara förödande för avkastningen. (Men det säljer iallafall lösnummer, och driver courtageintäkter för nätbankerna, att påstå att det går.)
28 eller 17 000 procent?
Att inte göra något, är också ett val. Och i just investeringar och sparande visar forskningen att det ofta är det bästa valet.
När det stormar omkring oss kan det kännas skönt att göra något. När du agerar återtar du känslan av kontroll och det känns bättre för stunden. Ibland är det livsviktigt. Att agera när det brinner, någon skadat sig eller vi står inför andra akuta hot har varit avgörande för mänsklighetens överlevnad.
Idag möts vi av helt andra typer av kriser. Börsnedgångar är en typ av moderna hot som inte är intuitivt enkla att hantera för våra hjärnor. Stressen när vi loggar in på kontot och noterar en nedgång är i högsta grad verklig.
Men till skillnad från en brand eller akut skada är siffrorna på sparkontot inte verkliga. De visar bara värdet av dina investeringar om du skulle ta ut pengarna nu. Vilka siffror som står på ditt konto om ett halvår, eller om tio år, det är en helt annan sak, som inte går att förutspå nu.
Och att agera vid en nedgång genom att ta ut pengar, för att sedan sätta in igen när ekonomin känns ljusare kommer med en risk. Risken att missa de allra bästa uppgångarna på börsen.
Det kanske låter som en detalj. Man kan väl missa vissa perioder av uppgång men ändå få bra avkastning?
Det kan faktiskt vara svårt att greppa effekten av att missa de allra bästa börsdagarna. Den som låtit pengarna vara investerade i aktiemarknaden sedan 1930 har fått en avkastning om 17 715 %. Om man däremot skulle ha råkat missa de tio bästa dagarna varje årtionde, kanske för att man agerade och tog ut pengar när det kändes dåligt, har fått en avkastning om… 28 %! 😮
Genom att låta pengarna vara investerade under skakiga tider ger man nämligen sig själv möjligheten att snabbt tjäna tillbaka förlusterna från nedgången – och mer därtill, som vi kan se.
Att inte agera känns plötsligt som ett självklart val.
Marknaderna i februari
Februari har fortsatt på samma tema som dominerade även i januari – inflation och fortsatta räntehöjningar. Nu börjar det märkas att räntehöjningarna biter: Vi lånar allt mindre pengar och konsumerar mindre av både varor och tjänster.
Data från europeiska länder under månaden har trots det varit något bättre än tidigare och kanske kan EU faktiskt undvika recession – en längre nedgång i ekonomin – även om tillväxten ändå lär bli låg.
Till skillnad från årets mycket starka första månad har utvecklingen på marknaderna dämpats i februari. Samtliga marknader backade, där investeringar i råvaror och aktier hade det tuffast men ränteinvesteringar klarade sig bäst – vilket är som förväntat under perioder av nedgång.
Opti-portföljerna utvecklades därefter, och samtliga portföljer backade något. Som exempel:
Opti 3 (låg risk): −2,4 % (+1,2 % i år)
Opti 9 (hög risk): −3,3 % (+2,8% i år)
Borde då dessa svängningar få dig att agera? Nja … eller iallafall inte genom att sluta vara investerad (så länge du inte föredrar 28 % avkastning över 17 000 %).
Självklart ska vi alla dra i utgiftsbromsen så vår hushållsekonomi går ihop. Men om man har möjlighet kan det också vara bra att samtidigt forsätta gasa i sitt långsiktiga sparande, till exempel genom något så enkelt som att månadsspara.
Gasa och bromsa samtidigt
Medan kaffebönor sakta mognar i slänterna som breder ut sig nedanför Kilimanjaro, och du brygger en efterlängtad första kopp morgonkaffe, har världens börser redan planerat flera månader framåt i tiden. När du har druckit upp din kopp har börsen sannolikt hunnit planera både sommarsemester och höstlov…
Humöret på börsen är något som många experter ägnar en inte oansenlig mängd tid åt att tyda. Det är lite som förhållandet mellan en förälder och en trotsig tvååring. Vi tippar på tå och försöker tolka hur humöret för dagen är. Minsta lilla hot om framtida tråkigheter utlöser ramaskri.
Men sett över tid brukar det bli vettiga människor av de flesta tvååringar med, om man håller ut och håller i. Det gäller även för börsen. 📈
Det viktiga är att ha oändligt med tålamod. Ibland ska man agera, men ofta är det bäst att bara låta tiden ha sin gång, och låta utvecklingen sköta sig själv.
För medan livet pågår här och nu, lever börsen i sin egen lilla parallella verklighet några kvartal framför oss andra. När ekonomin känns tuff och utrymmet i vardagen krymper kan det kännas svårt att fortsätta spara. Att på samma gång minska på kaffeinköpen i affären och fortsätta, eller till och med öka, sparandet i kaffeföretagen (genom månadssparandet i din Opti-portfölj) känns kanske kontraintuitivt.
Men på lång sikt är det, utifrån var vi är nu, helt rätt att både bromsa och gasa samtidigt. Bromsen i hushållsekonomin behövs här och nu för att hantera det vardagliga så att månaderna slutar på plus. Och gasen – att du fortsätter spara, och gärna sparar mer – ger dig möjlighet till en ännu bättre ekonomi i framtiden tack vare att du kan få skjuts på den framåtblickande börsen.
För börsen kan när som helst vända, frågan är bara när. Och då vill man vara med på tåget.
Glöm bara inte att ta en paus mellan varven och njuta av en välförtjänt kopp kaffe i lugn och ro, utan stökiga börser eller tvååringar. 🙂
Med blicken mot framtiden!
Mvh,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet
Som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka samma belopp som du satte in.