Ladda ner

Intervju med Annika Sörenstam: Inställning till pengar och långsiktighet

När den amerikanska sportkanalen ESPN rankade världens 20 största idrottare de 20 senaste åren hamnade svenska golfspelaren Annika Sörenstam som nummer sex – som första kvinna på listan, och enda svensk. Hennes professionella golfkarriär har genererat 194 miljoner kronor i prispengar. Med den grundplåten har hon kunnat bygga upp sitt varumärke och en stiftelse som stöttar unga kvinnliga golfspelare.

När jag började spela golf professionellt var jag inte säker på att jag skulle vinna en enda tävling. Men jag har alltid haft ett starkt driv att bli så bra det bara går, vad jag än gör. Därför insåg jag att det var bäst att satsa enbart på det jag själv kunde ha kontroll över. Att fokusera. Jag kände att om jag gjorde varje liten sak ordentligt - dag efter dag, vecka efter vecka och år efter år, så skulle jag till slut komma dit jag ville.

Lite på samma sätt tänker jag när det gäller pengar. Så fort jag hade blivit en etablerad spelare på touren – det här var 1997 – köpte jag en grundbok i investering. Och när sista kapitlet var utläst införskaffade jag tio aktier i stora, välkända företag (jag har faktiskt kvar dem fortfarande!) Och på den vägen är det.

Jag har alltid varit engagerad i hur mina pengar förvaltas. Jag tror mycket på att ha en diversifierad portfölj, och skulle säga att jag är en ganska försiktig investerare. Det är precis som när jag spelar golf. Jag tar inte så många risker.

Samtidigt vet jag ju att man måste gå utanför sin bekvämlighetszon ibland, för att få optimal utdelning. Det gäller både sport och investeringar. Och när jag väl tar risker gör jag det medveten om fördelarna och nackdelarna. Som med allt annat är det en lärprocess. Man tar dumma investeringsbeslut ibland, och det är ingen mening att gräma sig i efterhand. Det viktiga är att undvika såna misstag som det inte går att hämta sig ifrån. Hur som helst, mitt bästa tips är att bara investera i sånt man förstår, och människor man litar på.

Jag tror mycket på att ha en diversifierad portfölj, och skulle säga att jag är en ganska försiktig investerare. Det är precis som när jag spelar golf. Jag tar inte så många risker.

För mig betyder pengar att jag och min familj kan leva det liv vi vill leva. Våra barn är fortfarande små – Ava är nio och Willliam sju – och än så länge pratar vi inte så mycket om pengar, men vi försöker lära dem vikten av pengar och att vara försiktiga i hur de spenderar. Vi påminner dem ofta om hur lyckligt lottade vi är att ha den livsstil vi har och att de ska vara medvetna om att det kommit utav hårt arbete. Vi sparar åt dem, men kommer att kräva att de studerar och jobbar hårt precis som vi. Som Warren Buffett har sagt: De kommer att ha tillräckligt med pengar för att göra nästan vad som helst, men inte tillräckligt för att inte behöva göra någonting.

Som ni förstår är jag övertygad om att varje människa kan skapa sin egen lycka – om inte annat är jag själv ett bevis på det. Men ändå har pengarna inte ändrat mig i grunden. Visst, vi har möjlighet att göra en hel del fantastiska saker, men vi har inte slutat jaga extrapriser och titta på prislappar, precis som alla andra. Jag och min man är fortfarande unga och vill fortsätta att leva som vi gör i 40 år till. Då måste man vara lite smart.

Förutom att vårt eget liv är fritt och spännande har pengarna gjort att vi kan hjälpa andra. När jag slutade spela golf professionellt startade jag en egen stiftelse, ANNIKA Foundation, till förmån unga kvinnliga golfspelare. Det är numera en stor organisation med sju internationella golfturneringar, och det är otroligt givande att se spelarnas glädje under tävlingarna! Samtidigt måste man komma ihåg att golf inte är allt. I anslutning till varje tävling har vi därför alltid seminarier för spelarna. Det kan handla om allt från näringslära och motion till hur man bär sig åt för att få idrottsstipendier på college och universitet. Eller mediaträning, eller något så enkelt som vikten av att skydda sig mot solen ute på golfbanan.

Mitt liv har lärt mig en viktig sak: om man satsar så ger det resultat. Och jag har fått kämpa för mitt självförtroende, för i början av min karriär misslyckades jag med flit med de sista puttarna för att slippa hålla segertal! Jag var alldeles för blyg.

Nu vill jag vill inspirera andra kvinnor och flickor att hitta sitt eget självförtroende, så att de kan se alla möjligheter som finns för oss där ute. Vi måste uppmuntra och stötta varandra att lyckas och nå dit vi vill.

Här kan du läsa fler artiklar och intervjuer.