Ladda ner

Intervju med Caroline Farberger: om pengar och ansvar

Caroline Farberger är en av Sveriges mest omtalade försäkringsbolagschefer, i sin roll som VD för ICA Försäkring. Hon ”föddes” nämligen förra året. Dessförinnan levde hon som Carl, men efter en transformation av stora mått och med ett mod som kan mäta sig med få, har hon alltså nu blivit en förebild inte bara för sitt mod utan även som yrkeskvinna.

Opti fick en pratstund med Caroline på temat ”Pengar och sparande”.

Optis mission är ett demokratiserande av sparande och i det ligger bla att ge kvinnor inspiration, motivation och ett finansiellt självförtroende, ofta genom ökad kunskap.  Hur ser du på det här, Caroline?

-      Helt rätt, vi borde prata mer om ämnet pengar och ta ett större personligt ansvar. Gällande kvinnligt och manligt så gillar jag egentligen inte att generalisera, men kanske stimuleras män mer av tävlingsmomentet i sparande och av koncepten att investera och spekulera. Det är kanske också mer legitimt för män att prata om pengar, både privat och yrkesmässigt. Kvinnor har nog en större tilltro till det övergripande systemet och är kanske något mer riskaverta än män. Det finns också faktorer som påverkar kvinnors specifika situation såsom tex ojämn löneutveckling till följd av småbarnsåren och typiska kvinnoyrken, som gör att sparande och pengar blir än mer viktigt att prata om.

-      För min personliga del har mönstret av investeringar och sparande varierat över tid. När nätmäklarna lanserades var jag en aktiv kund, som följde marknaderna noga och köpte och sålde aktier och spenderade alltför mycket tid på detta. Till slut blev det för mycket och jag föll för erbjudandet om en personlig bankman, vilket blev nästa misstag.  Jag fick råd om dyra och komplexa investeringsprodukter, som jag inte fullt ut förstod. Det här är verkligen ett konkret tips idag – att aldrig investera i något du inte förstår.

Idag väljer jag bra långsiktiga och väldiversifierade portföljer, med stort fokus på aktier, för mitt långsiktiga sparande. Här vågar jag ha hög risk, eftersom investeringshorisonten är lång. . Självfallet sparar jag med en etisk och hållbar profil. Vad gäller det mer kortsiktiga, väljer jag ett enkelt sparkonto. I familjen har vi också investerat i ett hus, vilket får ses som en del av vårt långsiktiga sparande.

Och på tal om familjen så tycker jag att det är viktigt att man i en relation har en god, gemensam och öppen dialog om pengar och prioriteringar. Vi hjälper våra barn att förstå värdet av sparande, både för det långsiktiga men även för konsumtion. Mamma och pappa är inga bankomater;)

Det är inte alltid så enkelt att utvärdera resultatet av sina investeringar. Caroline har litat till rådgivare, inte minst vad gäller pension, men efter samtalet med Opti konstaterar hon att det nog är dags att se över pensionsportföljen igen. Dolda avgifter och roller där ”rådgivarna” många gånger snarare är säljare, är inte ovanligt.

Att hitta kapital för kvinnliga entreprenörer är svårare än för män. Hur ser det ut i din bransch?

-      I försäkringsbranschen har det under de senaste åren startats 37 sk ”insurtech-bolag” med det tråkiga facitet att 94% hade manliga VD:ar. Uppenbarligen har vi ett stort jobb i att försöka förstå varför det ser ut så här och vad vi alla kan göra åt det.

Slutligen, vad skulle du vilja se i form av investeringsprodukter, service och tjänster framåt?

-      Smidig paketering utifrån investerarens intresse och finansiella förutsättningar, samt att arbeta med att öka medvetenheten och uppmuntra ett ökat ansvarstagande för dessa frågor.

Något vi på Opti helt håller med om.

Caroline, stort tack för din tid och att du så frikostigt delar med dig av tips och tankar.

Här kan du läsa fler artiklar och intervjuer.