Ladda ner

Intervju om förmögenhet, arv och välgörenhet

Kvinnan som sitter framför mig är en sann svensk-amerikansk filantrop. Och miljön är den svenskaste man kan tänka sig – bland tallar, klippor och kluckande vågor på en ö i Stockholms skärgård. Här tillbringar hon sina somrar. Men ämnet för vår intervju anses inte alls lika svenskt: vi ska prata om förmögenhet, arv och välgörenhet.

Den här energiska 78-åringen vill helst vara anonym, men berättar att hon är bosatt i USA sedan tidigt 1980-tal. Där förvaltar hon och hennes amerikanske man flera stiftelser, där de lagt merparten av förmögenheten och där debåda är aktiva som filantroper.

I USA är det en självklarhet att ge till andra, både när det gäller tid, pengar och kunskaper. Att donera och ägna sig åt frivilligarbete ingår så att säga i amerikanernas DNA. Men det är inte främst från USA hon har fått inspiration till välgörenhetsarbete, berättar hon. Nej, det var hennes morfar som alltid sa att ”om man har ska man ge”, och så har det blivit.

Paret är medlemmar i ”The Giving Pledge”, grundat av Bill Gates och Warren Buffett. Det innebär att de har åtagit sig att donera mer än hälften av sin förmögenhet, antingen under sin livstid eller i sitt testamente.

De har bestämt sig för att via stiftelserna ge bort det mesta under livstiden, vilket inte är särskilt vanligt. Men det betyder att de själva kan fatta beslut om vart pengarna ska gå och följa resultaten. De är djupt engagerade i sina stiftelser som stöttar sådant som ligger dem själva varmt om hjärtat, som integrativ medicin, livslångt lärande och kultur. Trots sina 78 år har hon inga planer på att dra ner på takten.

Men det amerikanska systemet är i sig inget att eftersträva, menar hon. När en universitetsutbildning kan kosta över 50,000 USD om året bara i avgifter betyder det att de är många som inte har råd.
Och när samhället inte finansierar kultur innebär det att kulturutövarna ständigt måste fokusera på att jaga pengar och donationer. Nej, då är det bättre i Sverige. ”Stat och kommun ska stå för korsetten, så kan enskilda donationer bidra med plymerna”, avslutar hon innan vi skiljs åt och hon återgår till lunken på sin skärgårdsö.

Här kan du läsa fler artiklar och intervjuer.