Ladda ner

En rivstart på året

Vad hände på världens börser i januari, och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de påverkar Opti:s portföljer.

Efter en tung avslutning av börsåret 2018 och en decembermånad i moll, så har det nya året verkligen rivstartat på världens aktiemarknader. Flera av de stora aktieindexen såg uppgångar på mellan 6 och 8 %. Och om man kikar på aktiemarknadens kusiner, ränte- och råvarumarknaderna, kan man se att även kurserna på säkra obligationer och flera råvaror, exempelvis olja, steg under månaden.

Allt detta gjorde även januari till en bra månad för Opti:s portföljer, vilka utvecklades starkt. Som exempel:
Opti 9 (högst risk): +7,7 %
Opti 3 (låg risk): +3,6 %

Så Opti 9 lyckas som exempel följa den positiva utvecklingen på världens börser, trots att den tar tydligt lägre risk än dessa. Ett bra bevis på varför man ska ha en väldiversifierad portfölj med andra ord.

Men åter till marknaden: Den här uppgången på börsen betyder även att rörligheten på aktiemarknaden fortsätter att vara stor. Och även om det nu var rörlighet uppåt som vi såg så är det i sig ett tecken på en fortsatt underliggande oro på marknaden.

Ni har hört oss nämna dem förut, de orosmoln som funnits kring handelskrig, Brexit och sämre konjunktur. Dessa har tyngt marknaderna, och de ligger kvar. Men samtidigt har blickarna riktats mer mot företagens kvartalsrapporter vilka hittills visat på styrka. Det går alltså fortfarande bra för de flesta företag och branscher, och både omsättning och resultat har varit starka.

Dock tror många, även vi på Opti, att vi är nära konjunkturtoppen. Och därför skruvar även allt fler ned förväntningarna framåt. Det finns alltså anledning att fortsätta behålla säkerhetsbältet på; ha ett bra månadssparande, och fundera två gånger om du överväger att skruva upp din risk bara för att januari sett bra ut.

Sist men inte minst så kan du också glädjas åt att den senaste portföljrebalanseringen som vi gjorde ökade andelen aktier i de flesta portföljer. Det har gjort att du till fullo kunnat ta del av, och glädjas åt, januaris starka uppgång. Rebalansering at its best.

Var nu försiktiga bland snö och is i vinterkylan! Om ni behåller balansen på gatan, så ser vi till att ni har rätt balans i ert sparande.

Mvh,
Ann och Jonas