Ladda ner

Rivstart på det nya året

Vad hände på världens börser i januari, och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de påverkar dig som sparar med Opti.

2020 har inletts på ett minst sagt händelserikt sätt, med en blandning av både bra och dåliga nyheter. Aktiemarknaderna har åkt lite berg-och-dalbana och pendlat mellan både hopp och förtvivlan. Rapportperioden har ännu bara börjat, men på det stora hela verkar det sista kvartalet i 2019 ha varit lite bättre än väntat för företagen. Makrodata, information om hur ekonomin går i stort, har fortsatt ge en blandad bild. Men då det inte funnits några större negativa överraskningar har det räckt för att marknaderna ska tolka det som positivt.

På det stora hela blev januari därför en ganska bra månad på aktiemarknaderna i utvecklade länder inklusive Sverige. Den främsta anledningen till det var starkare utländska valutor, som hjälpte oss svenska investerare. Räntemarknaderna presterade starkt i spåren av fallande obligationsräntor, särskilt globala realräntor. Januaris sänke var istället råvarumarknaderna, som hade en tung månad, främst på grund av ett kraftigt fallande pris på olja och andra energiråvaror.

Sammantaget gjorde detta att alla Opti-portföljer utvecklades positivt, och att de med låg risk faktiskt slog de med högre risk. Som exempel:

Opti 3 (låg risk): +1,3 % (+1,3 % i år)
Opti 9 (högst risk): +0,9 % (+0,9 % i år)

Men låt oss zooma ut från marknaderna för en minut, för att istället titta på världen och sedan sluta cirkeln igen.

Det som under månaden skapat ny oro i världen – de dåliga nyheterna som vi nämnde i början – är dels konflikten mellan USA och Iran, dels Corona-viruset. Konflikten mellan USA och Iran eskalerade snabbt efter att USA dödat en högt uppsatt iransk militär. Som en oerhört olycklig omständighet ledde det även till att ett civilt plan med oskyldiga passagerare av misstag sköts ned av iransk militär. Och som om detta inte vore eländigt nog har Corona-viruset samtidigt spridit oro i världen, där den djupare rädslan är att viruset ska börja spridas snabbare och mer globalt.

Så vad har detta med finansmarknaderna att göra? En hel del, i slutändan.

En direkt effekt är att båda dessa händelser lett till minskat resande, vilket drabbar resenäringen och turism i stort. Kina har vidare begränsat möjligheterna att röra sig i landet och satt flera miljonstäder i karantän, vilket påverkar ekonomin och i förlängningen även landets tillväxt. Eftersom Kina är en så stor ekonomi oroar sig allt fler för vilka konsekvenser det kan få för övriga världen. Redan innan detta hände väntades den globala tillväxten ha ett svagt år, och nu sänks prognoserna ytterligare. Detta drabbar i sin tur de konjunkturkänsliga bolagen och många råvaror – som vi redan sett med oljepriset.

Låter det mörkt? Nej då, det är inte där vi ska lämna det. Ni som följt oss ett tag vet att vi är ärliga när vi ser såväl moln på horisonten som åska i kvarteret. Och även när blixten har slagit ner så brukar det påverka våra sparanden mindre än man hade kunnat tro.

Det räcker med att ta senaste månaden som exempel: Råvaror har haft en riktigt dålig månad, men det fångas upp av att det går bättre för räntor och aktier. Och det, kära läsare, är fördelen med en diversifierad portfölj i ett nötskal: Om man har sina pengar investerade i många olika typer av tillgångar, som alla brukar gå bra över tid men sällan gå dåligt samtidigt, ja då blir det en mjukare resa uppåt.

Så vad bör man då göra? Två saker, som alltid: Månadsspara om du har möjlighet, så mycket som din ekonomi tillåter. Och sitt lugnt i båten. För det kommer att gå upp, och det kommer att gå ner. Och om tiden lärt oss något så är det att kortsiktiga, ofta emotionella beslut straffar sig, och att långsiktighet och ett kallt huvud lönar sig.

Vi finns här för att hjälpa dig, hela vägen i mål ❤️

Allt det bästa,
Ann, Jonas och Opti-teamet


Kom bara ihåg att det i slutändan är smart matematik, inte magi. Historisk värdeökning är inte en garanti för framtida värdeökning, pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det belopp som du satt in.