Ladda ner

Rapporter och bättre portföljer!

Vad hände på världens börser i juli och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de har påverkat Opti-portföljerna.

Trots att juli månad är den klassiska industrisemestern verkar inte industrin själv ha tagit semester. Den klarade nämligen av en hyfsat positiv rapportperiod under månaden. Det berättar vi lite kort om strax.

På Opti har vi samtidigt gjort juli till premiärmånad för den kanske största förbättringen av våra portföljer som vi gjort sedan start! Efter mången lång förhandling med fondbolag världen över, har vi nämligen lyckats skaffa den investeringspusselbit till din portfölj som vi länge sökt. Det är den andra saken vi tänkte skriva om, och samtidigt ge dig en liten introduktion till hur investeringar i obligationer fungerar 👨‍🏫

Vi hoppas också att ni haft en riktigt bra semester! För juli bjöd som bekant på både skinande sol och skenande börser, till synes ständigt klättrandes mot nya rekord. Tillsammans med en urstark månad för realränteobligationer gjorde det att samtliga Opti-portföljer steg med runt +2 %, och att portföljerna med lägre risk faktiskt steg mer i värde än de med högre risk.

Kan livet bli bättre än att njuta av hängmattan, stranden eller OS samtidigt som sparandet sköter sig självt? 🏖

Rapportperioden, förbättringarna av våra portföljer, och deras utveckling i juli är alltså vad vi tänkte skriva om denna månad.

Vi börjar med portföljförbättringarna, av den enkla anledningen att de är roligast. Stay tuned!


En introduktion till obligationer

Det vi förbättrat i våra portföljer är investeringarna i obligationer, genom att byta några av dina räntefonder (som innehåller just obligationer). Men vad är egentligen obligationer, och hur bör man investera i dem? Låt oss ge en kort introduktion innan vi talar om förbättringarna vi gjort.

En obligation är en ganska säker investering som betalar ränta. Förenklat låter en obligation dig låna ut pengar till ett företag eller ett land i utbyte mot att de betalar dig ränta (och i slutändan betalar tillbaka pengarna såklart). Precis som när du tar ett bolån från banken alltså, fast tvärt om: Nu är det du som tjänar pengar på räntan.

På världsmarknaderna finns det, något förenklat tre sorters obligationer:

  1. Nominella statsobligationer: Du lånar ut pengar till ett land som betalar dig en fast ränta för det.
  2. Realränteobligationer: Du lånar även här ut pengar till ett land som betalar dig ränta, men hur hög räntan blir beror på inflationen. Räntan är alltså rörlig. Om inflationen stiger, blir räntan högre och tvärtom.
  3. Krediter: Du lånar ut pengar till ett företag (eller någon annan aktör som inte är ett land), som betalar dig ränta. Lån till just företag kallas även företagsobligationer.

De här tre olika typerna av obligationer beter sig ofta rätt olika när världsekonomin rör på sig. Därför bör en bra portfölj enligt oss innehålla alla tre sorter, vilket Opti-portföljerna såklart gör.

Vad är viktigt vid ränteinvesteringar?

När man investerar i obligationer vill man, precis som för aktier, investera så globalt som möjligt. Man vill alltså låna ut pengar till så många länder och företag som möjligt, från hela världen. Vetenskapen säger nämligen att det förväntas ge dig mer avkastning för den risk du tar.

En viktig sak skiljer dock investeringar i obligationer från investeringar aktier: Man vill även valutasäkra sina obligationer! De flesta obligationer handlas inte i svenska kronor utan i andra valutor. Att valutasäkra innebär att man tar bort risken från de andra valutorna. Så om till exempel den amerikanska dollarn försvagas så spelar det ingen roll för din avkastning.

Det finns två anledningar till att man bör valutasäkra: Det sänker risken, och man får fortfarande samma avkastning från själva obligationen. Som exempel hade en icke-valutasäkrad tysk statsobligation 54 %(!) högre risk än en valutasäkrad under perioden 2000 – 2017.

Att ta bort valutarisken gör även att obligationen beter sig som en ränteinvestering, inte som en valutainvestering. Då kan den bättre sänka den risk som kommer från aktierna man investerar i, vilket är obligationernas främsta roll i en portfölj. Att stabilisera helheten, när det svänger på aktiemarknaderna.

Viktigt värre med andra ord.

Dina obligationer – från bra till bäst!

En investering i obligationer ska alltså vara så global som möjligt – och valutasäkrad.

På Opti har vi länge varit smånördigt stolta över att vi valutasäkrat alla globala obligationer i våra portföljer (vilket vi inte sett någon annan investeringstjänst i Sverige som gjort). Det har dock funnits en sak som vi länge velat förbättra: För statsobligationer har de bästa alternativen som gått att köpa inte varit valutasäkrade. Därför har Opti-portföljerna tidigare innehållit svenska statsobligationer snarare än globala. Men inte längre!

Efter långa förhandlingar med fondbolag världen över har vi nämligen lyckats få ett av dem, välrespekterade Dimensional, att för Opti och våra kunders räkning starta en ny svensk version av sin globala obligationsfond – som de då även valutasäkrar åt oss. Den nya fonden ersätter både den tidigare svenska statsobligationsfonden och en av kreditfonderna i portföljerna. Den nya fonden blev färdiguppsatt nu i sommar och vi genomförde bytet i juli – semester kan vi ta ett annat år.

Resultatet är att alla Opti-kunder nu tjänar ränta (och även får kursvinster när räntorna faller) på att låna ut pengar till stater, företag och andra aktörer över hela världen. Genom den nya fonden får du alltså exponering mot i princip hela världens obligationsmarknad.

Dessutom kunde vi förhandla ner förvaltningsavgiften från 0,30 % till 0,24 % tack vare att Opti har vuxit sig så stort de senaste åren. Länge leve konsumentmakt! 🎉

Det här är en stor och viktig pusselbit i vårt eviga arbete med att kunna erbjuda världens bästa portföljer för dig och dina pengar att växa i – så mycket som möjligt, och till så låg risk som möjligt. Men jobbet fortsätter – det går alltid att bli bättre!

En rapportperiod med högtryck

Högtrycken avlöste varandra i juli, något som även präglade det stora antal bolag som lämnade kvartalsrapporter under månaden. Rapportperioden har nämligen gett oss en bra glimt av hur det faktiskt går för företagen i pandemiåterhämtningens spår.

Det vi kan se är en fortsatt tydlig återhämtning inom många branscher, från bilförsäljning till flygbolag. Det verkar ske i takt med att allt fler vaccinerats och börjar återgå till normala liv. Det gynnar även bankerna, vilka i mångt och mycket speglar ekonomin som helhet.

Inom de branscher som brukar följa världsekonomin närmast, så kallade "cykliska sektorer", har till exempel verkstadsbolagen visat starka siffror. Många bolag talar om den komponentbrist vi berörde i juni, men än så länge tycks problemen vara hanterbara.

Återhämtningen fortsätter att överraska positivt, och det verkar det finnas bränsle kvar för börsen. Vi kommer dock allt närmare en framtid där de ekonomiska stimulanserna är lägre, inflationen riskerar att bli högre och där bolagen bedöms hårdare på grund av att pandemin då är i backspegeln.

Vi tycks inte behöva oroa oss för detta just nu, men det kommer i sinom tid att bli ett nytt test för företagen och därmed även för börserna.

Opti-portföljerna i juli

Om tidigare månader bjudit på rätt jämna uppgångar hos flera typer av investeringar var juli lite annorlunda.

Aktier noterade på börser i utvecklade länder steg, inklusive de svenska aktiemarknaderna. Samtidigt hade tillväxtmarknaderna som helhet en riktigt tung månad och föll hela -5 %.

När man tittar bortom aktier blir det ännu mer intressant. Månadens oväntade kursraket var nämligen globala realränteobligationer vilka, förutsatt att de var valutasäkrade, gav en avkastning på hela +4 %. Det är mycket högt för att vara en ränteinvestering, vilka har en tydligt lägre risk än aktieinvesteringar.

Detta lyft gjorde att tappet från tillväxtmarknaderna fångades upp, och att samtliga Opti-portföljer fick en stark månad. Och tack vare den högre andelen obligationer i lågriskportföljerna, steg dessa dessutom mer än sina syskon med högre risk.

Som exempel:
Opti 3 (låg risk): +2,2 % (+8,0 % i år)
Opti 9 (högst risk): +1,8 % (+17,3 % i år)

Ni ser varför vi fortsätter att envisas med våra ränteinvesteringar i Opti-portföljerna, trots att vi svenskar har en såpass stark kultur av att bara investera i aktier och istället använda bankkontot som en balans. Obligationer har nämligen sin givna plats i en portfölj! Som en av mina kollegor sa häromdagen:

"En bra portfölj är lite som ett framgångsrikt fotbollslag! Alla spelare behöver leverera från just sina positioner. Man behöver forwards som ska göra mål, tänk småbolagsaktier och tillväxtmarknader. Mittfältarna ska hålla ställningarna och vara offensiva ibland, precis som globala aktier och högavkastande obligationer. Men även backarna och målvakten är helt avgörande då de ska säkerställa stabiliteten – de är våra statsobligationer och realräntor. Och om alla presterar på topp kan det till och med bli OS-final!"

Jag kan inget om fotboll men det låter som en bra liknelse, tack Ann! ⚽️

Höststäda din ekonomi

Sommarvärmen börjar lägga sig och hösten ligger runt hörnet. Många av oss kommer nog snart tillbaka från semestern, men har kanske någon dag kvar innan jobbet drar igång.

Vad sägs om att ta några minuter ur denna paus för att höststäda ekonomin lite? Här är några förslag på vad du kan göra:

  • Byt trötta fonder: Använd vårt fondsöksverktyg i appen för att se om du har några fonder som inte håller måttet och borde bytas. Du får även förslag på alternativ.
  • Investera pengar du har på kontot: En tumregel är att ha ungefär tre månadslöner i kronor och ören på kontot, samt de pengar man vet att man ska använda inom en snar framtid, säg ett år. Resten kan vara bra att investera så att de får möjlighet att växa.
  • Maxa ditt månadssparande: Att investera så mycket man kan varje månad är nog det som har enskilt störst påverkan på hur snabbt pengarna kan växa, och hur mycket det kan bli. Har du fått en löneförhöjning, eller ser att du kan lägga undan lite extra till ”framtids-dig”? Öka då på ditt månadssparande!

För även om vi nu ska ut ur hängmattan och in i kontorsstolen, jobbtofflorna eller uniformen så kan dina pengar få möjlighet att fortsätta växa. Nästan som att du skulle ha två jobb, fast där vi sköter det andra åt dig – bra va? 🙂

Kom igång nu så fixar vi resten!

Stay sharp,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet

 
 
 

Kom bara ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att man får tillbaka samma belopp som man satt in.