Ladda ner

Pysslet med pusslet

Jag går in i lobbyn till hotellet längs Karlavägen i Stockholm. Det är en solig tisdag, tidigt på hösten år 2014.

De senaste sex månaderna har jag lagt en i det närmaste masochistisk mängd nattliga timmar på att lära mig mer om investeringar, portföljteori och finans i stort. Utvecklingskurvan har varit den vanliga: Initialt känns ett ämne klurigt och stort, sen infinner sig den (falska) känslan av att man börjar behärska det – följt av det brutala fallet när man med allt mer kunniga ögon börjar förstå hur svårt ämnet egentligen är. 🎢

Hur man bäst ska investera sina pengar är inget undantag.

Jag vet sedan länge att jag ska starta företaget som kommer att bli Opti. Men kunskapsresan har lärt mig att jag ska göra det tillsammans med någon som – på allvar – kan finans.

Min blick sveper över lobbyn i jakt på ett ögonpar som likt mitt eget söker efter vem de ska träffa. Utan framgång landar jag efter ett tag på en person i en stol nära fönstret, som obrytt sitter och tittar ut. Han har en grå t-shirt som är något för stor, jeans, en svart New York-keps och ett par sneakers som känns nästan omatchat snygga i jämförelse.

Det visar sig vara Anders, och han är nummer 31 i raden av finansexperter jag träffat de senaste veckorna. Jag har hittat honom genom bloggen han har, som fångade min uppmärksamhet på grund av hur den ovanligt öppensinnat utforskat olika synsätt och forskning på ämnet finans. Vilket, precis som hans outfit, står i kontrast till flera av de föregående 30 personerna jag träffat, som ofta haft en mer religiös tro på att man ska investera på antingen det ena eller det andra sättet.

Verkligheten visar sig motsvara bloggen, och vi har ett annorlunda samtal som är uppfriskande osäkert sett till vilka slutsatser man kan och inte kan dra av forskningen. Vad jag ännu inte vet är att Anders har världens troligen tyngsta certifiering inom finans (CFA), eller att han är en av en handfull människor som utbildar Sveriges övriga experter och höga chefer på ämnet.

Allt eftersom samtalet i lobbyn fortsätter känner jag mig däremot allt mer säker på att han är rätt person för att vara med och bygga finans- och portföljdelen av Sveriges nästa stora spartjänst. Det tillsammans med Ann Grevelius, dåvarande investeringschef på SEB:s förmögenhetsförvaltning, som jag träffar några veckor senare. 🚀

Idag, nio år senare, är det fortfarande Anders och Ann som lägger pusslet på hur Optis portföljer ska se ut. Låt oss titta närmare på hur vi gör det – i praktiken!

Det stora investeringspusslet

I hjärtat av Opti. En jämn rytm av data, likt hjärtslag, flödar in i våra datorprogram. Där processas de, och 1,6 miljoner beräkningar genomförs dagligen. Vad är det Anders och Ann designat som vi räknar på, och vad är det vi letar efter?

För att förklara det gör vi bäst i att först backa bandet lite.

Föreställ dig ett gigantiskt pussel på 20 000 bitar. Motivet består av några alptoppar och domineras av tre färger; den blå himlen, de vitgrå bergen, och de gröna ängarnas många nyanser som flyter ihop! En riktig prövning för tålamodet. 🧩

Men vi stannar inte där. Pusselbitarna ligger utspridda över hela sommarstugan, och kartongen med bilden på det färdiga pusslet är borttappad sedan länge. Ditt jobb är att hitta bitarna och samtidigt försöka lista ut vad i hela fridens namn det är du pusslar egentligen. 🫣

Att lösa det pusslet är ett sätt att beskriva vår uppgift här på Opti. Motivet som helhet är världsmarknaden fördelat över de tre stora tillgångsslagen aktier, råvaror och obligationer (räntepapper). Olika index motsvarar de tre områdena vi söker bygga upp; himlen, bergen och ängarna. Pusselbitarna är de fonder som vi ska lyckas göra detta med.

Vår investeringsfilosofi är till synes enkel, och välbevisad: Vi investerar i aktier, räntor och råvaror – och sen sitter vi still. En gång i kvartalet rebalanserar vi portföljerna genom att hämta hem vinster i det som gett bra avkastning, och återinvestera dem i det som är relativt billigare. Det behåller rätt risknivå och förväntas öka avkastningen., Men i övrigt köper och säljer vi inte – speciellt inte utifrån vad som sägs på nyheterna eller snackas om på stan.

På det sättet är vi övertygade om att vi tar rätt typ av risk, den typ som lönar sig. Och vi maximerar därmed avkastningen utifrån den risknivå du har i din portfölj.

Men under det till synes enkla finns en stor mängd detaljer som alla ska klaffa. Låt oss kika in under huven på Optis portföljförvaltning och lära oss mer om hur vi väljer den bästa fonden, vad som är rätt och fel risk, och varför vi hela tiden omprövar vår teori.

Motivet är världsmarknaden

”Jag har ett behov av att veta vad som är sant och förstå på djupet hur allt hänger samman.”

De orden kommer från Anders. Han ansvarar, tillsammans med Ann, för förvaltningen av våra portföljer. Anders inställning speglar väl hur vi jobbar med portföljerna (och hur närmast besatt han är av frågan). Vi utgår från vad som kan bekräftas av forskningen, vi ifrågasätter och vi går till botten i allt som är viktigt.

Vår utgångspunkt har alltid varit att vi ska fånga tillväxten på marknaden och samtidigt undvika att ta fel typ av risker. Men vad betyder egentligen det? 🤔

”Fel” risker är sådana som ger en sämre, eller ingen, avkastning jämfört med marknaden i stort. Det är till exempel att investera i enskilda bolag eller marknader, alltså mer spekulativa satsningar utifrån en tro på vad som kan komma att ske. Forskningen har gång på gång visat att sådana chansningar inte lönar sig. 🎰

Den risk vi vill ta är istället knuten till utvecklingen på hela marknaden, vi kan kalla det marknadsrisk. Varför?

Prisbelönt forskning[1] visar att det i längden är marknadsrisken som det lönar sig att fokusera på. Den mest effektiva portföljen, sett till vilken avkastning man förväntas få för den risk man tar, är den så kallade världsmarknadsportföljen. Den innehåller allt i världen som går att investera i, fördelat på samma sätt som världens pengar idag är fördelade över dessa investeringar.

Värdsmarknadsportföljen är pusslets motiv. 🖼

Vi behöver med andra ord hitta bilden som ska utgöra grunden till vårt pussel. Att få en så tydlig bild som möjligt av världsmarknaden kräver ett visst mått av detektivarbete. Den består av en massa olika handelsplatser, produkter och pengaflöden. Allt det har vi kartlagt, och fortsätter kartlägga så att vi är säkra på att vi hela tiden pusslar rätt pussel.

Rent praktiskt tar vi varje dag in data från alla världens hörn som utgör basen i vår bild. Börsvärdet för alla aktiemarknader och värdet på alla obligationer i världen, det är exempel på data som ska med. Vi stämmer sedan regelbundet av proportionerna och ser på helheten. Har den blå himlen (aktier) blivit större, eller har de gröna nyanserna i ängarna (olika sorters obligationer) förändrats? Om den brasilianska marknaden växer rejält ett år, eller råvaran vete handlas allt mindre, ska den förändringen också märkas i den världsmarknadsportfölj – pusslets motiv – som vi bygger.

Sen sker något: Vi ska inte längre lägga bara ett pussel, utan fler än 30 stycken olika som alla skiljer sig åt lite. 😮

Värdsmarknadsportföljen har nämligen en viss nivå av risk och förväntad avkastning. Det är troligen inte exakt samma nivå som passar just din ekonomi. Därför behöver vi sedan, utifrån vårt grundpussel ovan, lägga ett nytt pussel för varje person som använder Opti, något förenklat till 30 olika varianter.

Vissa personer söker mer avkastning och då ska den blå himlen (aktier) vara större i just deras pussel. Andra söker mer stabilitet, och då ska istället tre nyanser av gröna gräsbitar (ränteinvesteringarna) växa. Nyckeln är att hela tiden balansera dessa områden utifrån vår grundportfölj, världsmarknadsportföljen.

Stökigt? Kanske. Svårt? I alla fall klurigt.

Vi kan sammanfatta det som att vi hela tiden mappar upp världsekonomin för att bygga ett grundpussel, som vi sedan anpassar utifrån vilket motiv som passar just dig. Sedan följer vi hela tiden hur världen utvecklas, och gör små förändringar i varje pussel utifrån det. Allt för att hela tiden se till att vi bygger rätt bild – den vi bedömer kommer ge mest avkastning för den risk vi tar.

Nu har vi motivet. Nästa steg är pusselbitarna.

Jakten på rätt pusselbitar

Nu när vi har en tydlig bild av pusslet framför oss är det dags att gå på jakt i stugan för att hitta alla pusselbitar.

🔎 Mission: Att sätta ihop de allra bästa fonderna i sin kategori till en helhet, som så perfekt som möjligt efterliknar varje del av världsmarknaden. Det är nu de där 1,6 miljoner dagliga beräkningarna kommer in i bilden.

En viktig byggsten som funnits med sedan starten av Opti är den noggranna uppföljningen av alla fonder som vi genomför löpande. Varje dag dammsuger vi marknaden på information om fondernas avkastning, storlek, avgift, diversifiering och mycket mer. Varje dag gör våra egenutvecklade dataprogram 1,6 miljoner beräkningar för att vaska fram guldkornen.

Vi sorterar fonderna i grupper utifrån vad de investerar i samt hur, och tar sedan bort alla som inte håller måttet. När det är avklarat rankar vi fonderna baserat på tre kriterier: pris, diversifiering och följsamhet (hur väl fonden följer sitt underliggande index).

💸 Pris, dvs fondens avgift, väger tungt för att mycket forskning pekar på att billigare fonder levererar bättre. Hur tungt beror på vilken typ av fond vi tittar på.
🔠 Diversifiering är också mycket viktigt, då fler innehav i fondportföljen kan öka tillväxten och väldigt säkert sänka risken.
⚙️ Följsamhet har vi med för att kontrollera att fonden i fråga verkligen följer sitt index, dvs fyller sin del av pusslet rätt.

Kvar har vi de bästa fonderna i sina kategorier. Pusselbitarna.

Det handlar om index, inte fonder

Det är lätt att tro att pusselbitarna vi letar efter är lika med fonderna. Men vår bild är egentligen inte uppbyggd av en massa fonder, utan det är index[2] som utgör grunden för bilden.

För att bygga den blå aktiehimlen söker vi alltså inte nödvändigtvis efter en fond. Vi börjar istället med att se vilket (eller vilka) index som bäst motsvarar himlen. Sen börjar vi söka de fonder – pusselbitarna – som bäst kan bygga dessa index (himlen).

Ibland räcker det med en fond. Ofta behövs flera fonder för att bygga ett index. Och ibland kan en fond till och med fylla delar av två olika index. Då måste man istället komplettera med andra fonder för att fylla det som saknas i respektive del.

Det händer att vi hittar vi precis det vi söker bland fonder som redan finns på marknaden, men ibland är det svårare. Eftersom vi idag är så många som använder Opti, med många miljarder i sparkapital tillsammans, så kan vi vid dessa tillfällen vända oss direkt till fondbolagen om vi saknar en viktig pusselbit – och be dem skapa den åt oss.

Precis det hände för bara några månader sen. Då bad vi ett stort internationellt fondbolag att starta upp en helt ny andelsklass i deras råvarufond, som gjordes tillgänglig enbart för Opti. Det gjorde att vi både kunde få ner priset för dig som investerare, och få en pusselbit som bättre motsvarar index, jämfört med om man bara tagit en råvarufond ”från hyllan” på din bank eller nätbank. Good stuff!

Nu har vi hittat kartongen med motivet, anpassat det efter just din ekonomi, valt ut pusselbitarna och lagt pusslet. 👏

Är vi klara där? Nästan, men inte riktigt. Innan vi avrundar ska vi först titta på hur marknaderna gick förra månaden.

Marknaderna i juli

Vad har då hänt på marknaderna medan du förhoppningsvis varit upptagen med semester?

Ja, trots att många bolag lämnat sina kvartalsrapporter, och att många faktiskt fortfarande verkar ganska starka, så har marknaderna som helhet inte rört sig mycket under månaden. Råvaror gick bäst och steg med +3,4 procent under månaden, främst drivet av stigande energipriser. Räntor backade med -0,1 procent och världens aktiemarknader steg med +1,0 procent.

Centralbankerna fortsätter att höja räntorna och även om inflationen faller är räntetoppen sannolikt ännu inte nådd. Aktiemarknaderna steg som helhet men avkastningen var spretigt fördelad. Utvecklade marknader steg marginellt (+0,5 procent) medan tillväxtmarknader steg mer (+3,3 procent).

Monthly-return-JUL23@1764w

Det gör att även Opti-portföljerna steg under månaden.

Opti 3 (låg risk): +0,5 % (+6,3 % i år)
Opti 9 (hög risk): +1,2 % (+14,2 % i år)

Till skillnad från det svenska sommarvädret i juli, har det varit sol och högtryck i portföljerna med andra ord.

Man vill vara med när världen förändras

Att med rätt pusselbitar bygga ett sådant stort pussel ger något som är ovanligt inom finans; mer stabilitet och ett visst mått av förutsägbarhet.

Jämför Opti med den svenska aktiemarknaden; den har svängt vilt i jämförelse. Om Stockholmsbörsen vore ett pussel skulle det ha 300 bitar och motivet vore troligen en segelbåt på ett stort hav. Opti – i förlängningen världsmarknaden – har istället bjudit på en mer stabil resa. Det går fortfarande upp och ner, något som vi sett både 2021 (Opti 9: +24,2 %) och 2022 (Opti 9: −9,3 %). Men rörelserna är mindre, och resan uppåt blir således lugnare och destinationen tydligare.

Men om pusselbyggandet fungerar och bitarna i mångt och mycket ligger på plats, varför fortsätter vi då ifrågasätta och ompröva vår teori?

Om vi blickar bakåt finns det några skiften i historien som i grunden har förändrat hur de moderna finansiella marknaderna fungerar. Viktiga, moderna exempel är övergången från fasta till rörliga växelkurser i början av 1970-talet (och för Sveriges del 1992), öppnandet av de internationella kapitalmarknaderna på 1980-talet och centralbankernas införande av inflationsmål från 90-talet.

Den här typen av enorma skiften, som i grunden förändrar världsmarknaden, kommer att ske även i framtiden. Vad som händer i Kina framöver skulle till exempel kunna påverka hela världens kapitalmarknader. Och när en sådan förändring sker, oavsett om det är Kina eller något annat, så gäller det att förändra sitt alptoppspussel därefter.

Därför är vårt jobb aldrig klart. På daglig basis gör vi mindre förändringar i pusslet och bygger det med allt bättre pusselbitar. Samtidigt följer vi nära vilka grundläggande förändringar som skulle kunna ske, och är redo att anpassa Opti – och ditt sparande – därefter. Allt för att försöka ge det bästa sparande vi kan till alla som använder Opti.

Världsmarknaden för pengar speglar vad som händer i samhället. Oavsett vad vi tycker om det så är det något vi behöver förhålla oss till när vi sparar och investerar. Men det innebär inte att du behöver göra det, tvärtom – det var ju därför vi startade Opti.

Så släpp tankarna på rörliga växelkurser och Kinas framtid, och återgå till att påta i trädgården, måla fasaden eller se nästa avsnitt av din favoritserie. Vi håller koll och fixar det som bör fixas. Och vi håller dig uppdaterad – när det behövs. ❤️

Mvh,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet


PS. Vill du läsa mer om hur Anders tänker kring investeringar har han faktiskt skrivit en bok. Den kan du läsa mer om här.

Och för dig som också är intresserad av att dyka ner i datans värld kommer här Anders bästa tips på pålitliga och bra källor:

🇺🇲 St Louis FEDs databas FRED. En av de amerikanska centralbankerna. Helt gratis och bra gjort med massor av innehåll på makroekonomiska variabler, marknadsindex med mera.
💻 OECDs databas är vass på mycket, speciellt makroekonomiska variabler som BNP, inflation, undersökningar och företag och privatpersoner och nationalräkenskaper. DS.


Som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka samma belopp som du satte in.


  1. Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tilldelades 1990 Harry M. Markowitz för sitt arbete inom modern portföljteori som bland annat lyfter vikten av diversifiering för avkastningen. Markowitz lanserade idén om effektiva portföljer, med det menade han portföljer som erbjuder maximal förväntad avkastning givet risken. ↩︎

  2. Ett index är en ”pappersportfölj” som speglar utvecklingen för en grupp värdepapper på en marknad. Det finns aktieindex, ränteindex och råvaruindex, med flera. En aktieindexfond är designad för att följa ett visst aktieindex så nära som möjligt. ↩︎