Ladda ner

Uppgång i oron

Vad hände på världens börser i juni, och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna, och hur de påverkar dig som sparar med Opti.

Efter de vårstormar som slog mot börserna i maj så har juni istället bjudit på stabilisering och återhämtning, och Opti-portföljerna har så gott som genomgående gått upp.

Tecknen på avmattning i världsekonomin har fortsatt, men centralbankerna fortsätter att signalera att de är redo att möta en sämre tillväxt med åtgärder. Bland annat har ECB (Europeiska Centralbanken) flaggat för att man är beredd att ta till ökade stimulanser om det skulle behövas. Börserna verkar lita på centralbankerna och steg därför överlag, trots avmattningen vi ser. Och, som det ofta fungerar på finansmarknaderna, så gick de marknader som fallit mest nu också upp mest. Efter de kraftiga nedgångarna i maj vart därför juni en bra månad för t.ex. svenska aktier.

Men vad gäller då för de geopolitiska orosmolnen som vi skrivit så mycket om, är faran över? Svaret är tyvärr nej.

Handelskriget (som blivit en riktig följetong) fortsätter att hänga över oss samtidigt som nu även en militär oro blossat upp mellan Iran och USA. Valrörelsen i USA har kickat igång och vi kan se något av ett mönster i att Trump behöver konflikter som han kan vinna politiska poäng på att lösa. Därför blåser han gärna igång en accelererad konflikt med Kina ena veckan, för att nästa vecka sträcka ut handen och inge förhoppningar om samförstånd. Vi lär få se honom starta många krig och sluta många fredsavtal innan nästa amerikanska val – allt för att hålla tidningspressarna varma och amerikanska börsen på gott humör. Och det kan ge fortsatta svängningar.

Om vi tittar bort från aktier för ett ögonblick så var juni även en intressant månad för råvaror. 2019 har som helhet varit ett bra år för råvaror, och investeringen vi gör i dem i Opti-portföljerna (undantaget de maximalt hållbara portföljerna som är råvarufria) har gått upp ca 13 % i år. I juni skedde attacker mot oljetankers i Mellanöstern, vilket fick värdet på olja (och därmed en råvaruinvestering i stort) att stiga ytterligare på grund av oro för lägre tillgång på olja framöver. Ett intressant (om än ledsamt) exempel på hur en bred investering över många olika tillgångar och länder gör att portföljerna kan klara även många negativa händelser bra.

Så hur gick då Opti-portföljerna? De utvecklades genomgående ganska positivt under månaden. Aktier stod för en tydlig del av den positiva utvecklingen, men även samtliga av de tre olika typerna av räntor som vi investerar i såg uppgångar. Det gjorde att lågriskportföljerna faktiskt kunde visa samma avkastning högriskportföljerna i juni, trots deras lägre risk.

Så här utvecklades Opti-portföljerna i juni:
Opti 3 (låg risk): +1,2 % (+9,6 % i år)
Opti 9 (högst risk): +1,2 % (+16,3 % i år)

Men även om rörelsen för månaden ser lugn ut så döljer det sig som sagt betydligt mer dramatik bakom fasaden i spåren av framför allt oro på den globala scenen, både avseende politik och konjunktur.

Så håll huvudet kallt, både i sommarhettan och vid eventuella börssvängningar!

Och vi kan aldrig betona det nog: Om du har möjlighet att månadsspara, oavsett belopp, så gör det. Det är som ett kontant svalkande bad för din portfölj, som hjälper till att jämna ut rörelserna ytterligare, minska risken för dålig timing och hjälpa en att köpa in sig billigt när börsnedgången väl sker.

Om du vill starta eller ändra ditt månadssparande så gör du det enkelt under din portföljs inställningar. Och om du ännu inte tagit ner appen eller startat en portfölj – inga problem! Du kan komma igång på fem minuter nu direkt, enkelt och säkert.

Men återgå nu till hängmattan. Vi håller koll, så att du slipper!

Sommarhälsningar,
Ann, Jonas och Opti-teamet