En midsommarnattsdröm
Efter månader av kyla och mörker är vi äntligen här, mitt i den bästa tiden: svensk sommar! Ljuset på kvällarna. Färgerna. Doften av nyklippt sommargräs. Och den varma vinden.
Det är en magisk tid. Och extra magiskt är det, enligt folktro, på midsommarnatten. ✨
Har du någon gång klättrat över sju gärdsgårdar och plockat sju blommor för att lägga under huvudkudden? Enligt traditionen var det ett sätt att ta reda på vem man skulle gifta sig med. Men tricket fungerade bara på den magiska midsommarnatten.
Nu har midsommar precis passerat, så den som hoppas på partnermagi genom lite gärdsgårdsgymmande får vänta ett år igen… Men för dig som vill börja ta din drömekonomi från tanke till verklighet redan nu har vi plockat sju ekonomiska blommor för att hjälpa dig nå dina mål.
Blommorna är enkla och praktiska. Trots det kan resultatet – kanske redan nästa midsommar – kännas magiskt. Du gjorde det! Eller så är du, å det minsta, på rätt väg mot ditt mål.
Så ta lite tid i hängmattan och fundera på vilken ekonomi du vill ha i framtiden. Se vilka av våra blommor du vill plocka till just din beteendebukett för att nå dit – ju fler blommor, desto snabbare kan troligen drömmen bli verklighet.
Här är våra sju blommor till dig. Glad sommar!
🌺 Hitta din inre motivation
Titta inåt, det är där allt händer. Vad får ditt hjärta att slå ett extra slag? Där har du sannolikt ditt långsiktiga mål.
Vill du ha mer av familj, cykeläventyr i Alperna eller odling på kolonilotten? Pengar är en byggsten som kan låta dig vandra den väg som känns mest meningsfull för dig. Oavsett om det är en slingrig skogsstig eller Champs-Élysées.
Sannolikheten att du tar dig dit ökar om du hittar målet inom dig – utan att snegla på vad som verkar viktigt för andra eller hur vi önskar att de ska se på oss. Det kallas inre respektive yttre motivation. Vill du läsa mer om dessa två krafter kan du göra det här.
🌷 Skippa bruset
Brus kan vara ljudet av en fjällbäck som forsar nerför en sluttning. Men brus kan också vara digitalt, och finnas där mest hela tiden. Nyhetsbrus påverkar oss, kanske mer än vi tror. Till och med vårt långsiktiga sparande riskerar att färgas av nyhetsbruset från media.
Forskningen är tydlig med att det mest framgångsrika sparandet är det som sker regelbundet och på lång sikt. Att försöka köpa och sälja vid ”rätt” tillfällen leder oftast till försämrad avkastning, oavsett om vi gör det på grund av oro eller för att vara ”smarta” och ”agera”.
Med det i bakhuvudet är det lätt att konstatera att bruset där ute, alla nyheter och experter, egentligen är smartare att bortse från. Om du gillar att läsa och hänga med i ekonominyheterna, gör det! Annars kan du utan dåligt samvete skippa det.
Och oavsett hur du gör, strunta att ta hänsyn till nyheterna när du fattar beslut om sparande. Det är i de flesta fall en genväg som blir en senväg.
🌼 Tid är magi
Tiden är din bästa vän. Och förhållandet mellan tid och avkastning är så nära magi vi kan komma. Det hänger ihop med något som kallas ränta på ränta-effekten, också känd som världens åttonde underverk enligt Einstein. 🧠
Kortfattat innebär ränta på ränta att när du sparar får du ränta (alltså avkastning) på den summa du sparat, men också på din tidigare avkastning. Det kan låta som en detalj, men i praktiken är den här effekten – över tid – så stor att resultatet kan förbluffa.
Ränta på ränta-effekten är det som gör att du efter 30 års månadssparande kan ha flera miljoner på kontot. Då har ränta på räntan bidragit mer till slutsumman än dina insättningar och själva avkastningen på insättningarna. Effekten är som en snöboll som rullar nerför en sluttning, liten till en början men sedan plötsligt så stor att den är svår att stoppa.
Låter det för bra för att vara sant? Här kan du läsa mer om matematiken bakom och se hur ett månadssparande om 2 000 kronor respektive 3 000 kronor utvecklas på 30 års sikt.
🌻 Diversifieringen fixar vi
Att sprida sitt sparande över olika sorters tillgångar sänker risken, och ökar den förväntade avkastningen jämfört med ett smalare sparande med samma risk.
Redan Nobelpriset 1990 visade att den bästa portföljen består av olika tillgångar, som balanseras på ett sätt som gör att de minskar varandras risker så mycket som möjligt. Det fungerar av ungefär samma anledning som att vattnet precis bakom en båt är stilla – vågorna (riskerna) tar ut varandra.
Det här är, i all ärlighet, ganska krångligt att göra rätt. Men du kan vara lugn! Den här blomman fixar vi åt dig bara genom att du använder Opti.
🪷 Jämför med dig själv
Vi är alla människor och vi kommer oundvikligen att jämföra oss med varandra.
Verkar det som att grannen har mer pengar? Eller har din syster fått löneökning, igen? Oj så svårt att inte falla in i gamla hjulspår och jämföra sin egen situation med alla möjliga och omöjliga saker…
Jämförelse hänger samman med mål och motivation. Att ha ett mål som kommer inifrån dig själv minskar behovet av jämförelse med andra.
Ta en paus från allt som andra verkar göra och se bakåt på din egen utveckling. Kanske är det en jämförelse som känns mer spännande och intressant?
Om du jämför dig själv idag med ditt tidigare jag. Vad har hänt, och vad vill du ska hända härnäst? Kan blommorna, och den bättre ekonomi som följer, hjälpa dig i rätt riktning?
🌹Överlista din hjärna
Vi människor är sällan helt rationella. Våra hjärnor tar hela tiden en väldig massa genvägar för att förenkla och effektivisera vardagen.
Ibland är det praktiskt och bra. Andra gånger är det mindre bra, till exempel när det kommer till sparande och investeringar. Här är bara några av de enkla fällor som forskningen visar att vi ofta faller i:
- 🥶 Förluster känns mer än vinster. Därför anstränger vi oss mer för att undvika en förlust, än för att skapa en vinst. Till exempel genom att ta ut våra pengar när börserna pekar nedåt.
- ⚖️ Vi värderar det vi äger högre än det vi inte äger. Det kan göra att det blir svårt att göra sig av med en investering eftersom du tycker att andra värderar det du äger för lågt (fast det egentligen kanske är du som värderar det för högt).
- 🤌 Vi letar efter information som bekräftar våra beslut – och bortser från det som motsäger oss. Vår hjärna är bra på att sortera bort sådant som går emot det vi vill tro på. Du märker det oftast inte, utan det sker omedvetet. Det gör att du kan missa viktig information som hade fått dig att agera annorlunda.
Hjälp din hjärna på vägen genom att automatisera det som går. Annars riskerar du att den i beslutets hetta väljer den enkla vägen och fattar dåliga beslut för din framtida ekonomi. Att månadsspara är till exempel ett smart sätt att rationalisera bort en mängd små och stora beslut.
🌸 Hitta ditt lag
Det som lyfter människor och får oss att i våra bästa stunder göra mer än vi trodde var möjligt, det är oftast andra människor – ett lag. Träningsgruppen som ger dig extra energi, kollegorna du litar på till 100 procent eller vännen som sett dina sämsta sidor och ändå alltid finns vid din sida.
När det kommer till sparande är vi ditt lag. Vi tycker att alla, oavsett storlek på plånbok, förtjänar ett bra sparande. Vi blundar inte för verkligheten, att det går upp och ner både i sparandet och i hushållsekonomin. Livet händer här och nu och behoven växlar över tid.
Vi kommer alltid att dra vårt strå till stacken, och säga och göra det vi tror är bäst för ditt sparande. Oavsett hur världen och ekonomin ser ut. Det är vi övertygade om är det bästa sättet för att hjälpa dig skapa resultaten du inte trodde var möjliga.
🌺🌷🌼🌻🪷 🌹🌸
Vilka ekonomiska blommor har du i din bukett redan idag? Och vilka nya blommor vill du hitta i sommar?
Vi är med dig, hela vägen!
Mvh,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet
PS. Vi har såklart inte glömt bort hur marknaderna gått i juni.
Överlag bjöd månaden mestadels på mer av samma. Inflationstakten fortsätter långsamt nedåt, men ligger fortfarande på höga nivåer och många europeiska centralbanker signalerar om kommande räntehöjningar. Den svenska Riksbanken avslutade månaden med att höja räntan med ytterligare 0,25 procent och signalerade tydligt att det här inte var sista höjningen.
Samtidigt fortsätter riskaptiten på marknaderna vi investerar i att hålla i sig. Aktiemarknaderna steg i juni med +5,0 procent. Även råvarumarknaderna upplevde en positiv månad och steg med +3,3 procent medan den jämförelsevis säkrare obligationsmarknaden backade med -0,2 procent.
Utvecklingen för Opti-portföljerna speglar den fortsatta uppgången, och alla portföljer ökade i värde under juni.
Opti 3 (låg risk): +1,6 % (+5,8 % i år)
Opti 9 (hög risk): +4,4 % (+13,0 % i år)
Sammantaget en ganska ospännande månad. Men kanske är det precis så det ska vara när det drar ihop sig till semester. 🏖️
Som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka samma belopp som du satte in.