Ladda ner

Kickbacks – nej tack!

Vi håller med SVT:s granskning – nej till kickbacks! Hos Opti är det istället du som kund som får alla provisioner. Det sänker kostnaderna för dina fonder hos Opti med ungefär 40 %. 💰

Provisioner, ofta kallade kickbacks, är alltså pengar som fondbolagen betalar till den som säljer fonden, till exempel en nätbank eller en rådgivare. Denna försäljarprovision är nästan osynlig, men uppgår trots det oftast till mellan 30–50 % av fondens avgift. Det blir alltså mer lönsamt för dem att sälja dig en onödigt dyr fond, utan att denna skulle vara bättre 😮

På Opti har vi alltid varit emot kickbacks, se till exempel vårt blogginlägg från 25 november 2016. Det är också därför vi valt att Opti skulle vara det som i svensk lag kallas en ”oberoende rådgivare”.

Att vara oberoende innebär att vi inte behåller några provisioner utan ger alla till kunden, att vi inte har några egna fonder som vi säljer, och att vi väljer ut fonder till våra kunder från alla tillgängliga alternativ (inte bara t.ex. en banks).

Vi tycker det låter självklart att det borde vara så, men det är ovanligt. Enligt Finansinspektionens kartläggning från 2019 är Opti ett av bara åtta företag i Sverige som är obeorende.

Vi jobbar helt enkelt för dig. Bara för dig. ❤️

Mvh,
Jonas, VD