Ladda ner

Vad som sker på marknaderna, i november och idag

Här kommer månadens uppdatering för de intresserade, de fundersamma och de nyfikna!

De finansiella marknaderna fortsätter att åka berg- och dalbana. Ena dagen, till exempel idag, så faller börserna brant. Bara för att nästa dag gå upp igen. Varför så mycket drama? Vi ser att det finns flera anledningar, här är de största:

  1. I tider där världsekonomin länge gått bra så ökar alltid osäkerheten. Vi börjar fråga oss: ”Hur ser det ut bakom hörnet? Får vi en mjuk inbromsning eller står vi inför ett brant fall?”. Hemligheten är att ingen faktiskt vet (även om många försöker låta som att de gör det). Och då ökar osäkerheten.

  2. Räntorna är på väg uppåt, men även här är det ingen som vet hur snabbt det kommer att gå eller hur länge en uppgång kan hålla i sig. Osäkerheten är även här fortsatt stor.

  3. Med Trump i USA och Xi i Kina kan ingen vara säker på hur det nya handelskriget kommer att sluta. Blickarna riktades nyligen mot G20-mötet, där ledarna för världens 20 mäktigaste ekonomier träffades, och hoppet var stort att vi skulle få åtminstone ett vapenstillestånd i handelskriget. Och det var egentligen precis vad som skedde, men finansmarknaderna vågar ändå inte lita på det. Osäkerheten består.

  4. På hemmafronten har vi fortfarande ingen regering och läget verkar lika låst som direkt efter valet. Det här betyder egentligen inte så mycket för börsen, men bidrar såklart även det till ökad osäkerhet.

Ni ser nyckelordet: osäkerhet. Sammanfattningsvis är alltså osäkerheten i världen stor just nu, och då kan även små signaler leda till svängningar.

Därför lär vi fortsatt behöva sitta lugnt i båten och ha flytvästen på. Vilket är precis vad du har i ett Opti-sparande, tack vare vår ovanligt höga riskspridning – du har äggen i många korgar och behöver därför inte oroa dig för någon enskild. Och speciellt i dessa tider så vill vi ännu en gång uppmuntra till ett månadssparande, så att du slipper fundera på svängningarna – ibland köper du lite dyrare och ibland lite billigare, men vid slutet av dagen så har det jämnat ut sig.

Ögonen på horisonten, bästa ni!

Mvh,
Ann och Jonas