Ladda ner

Nu svänger det på marknaderna

Vi har byggt Opti för att du ska få den bästa tänkbara resan mot en större förmögenhet.

Just nu är vi inne i en skakig period på marknaderna. Det händer ibland och är helt normalt. Men vi räknar med att det kan fortsätta en tid, och tänkte förklara hur vi ser på saken.

Det har hänt

Efter en lång och stabil period har världens aktiemarknader, ledda av den japanska aktiemarknaden, svängt mycket den senaste veckan.

Därför har det hänt

Vi tror i grunden att det handlar om att marknaderna oroar sig för utvecklingen i USA, som är världens viktigaste ekonomi. Dels är den störst, dels står aktiemarknaden i Usa för en stor andel av världens samlade börsvärde.

Bakgrunden är följande. I USA började centralbanken höja räntan från noll till dryga fem procent för lite mer än två år sedan, men trots det har ekonomin fortsatt att gå bra, till skillnad från här hemma i Sverige. Nu tror vi att effekten av räntehöjningarna i Usa börjar visa sig. Hur allvarliga dessa är, jämfört med hur mycket man kommer kunna mildra dem med eventuellt lägre räntor i framtiden kommer att oroa marknaden en tid, bedömer vi.

policyrate.png
growth.png

Arbetsmarknaden i Usa har varit historiskt stark under en längre tid, vilket bidragit till att hushållens konsumtion och därmed tillväxten varit bra. Men den senaste tiden har vi sett tecken på att arbetsmarknaden börjat försämras. Samtidigt har försämringen inte lett till att efterfrågan dämpats och inflationen fallit tillräckligt mycket för att centralbanken ska möta sitt mål på 2 %. Det innebär att centralbanken fortfarande gör bedömningen att nuvarande ränta är lämplig. Och det kommer den att fortsätta göra, tills den får övertygande bevis för motsatsen. Först då kan centralbanken börja med en ihållande serie räntesänkningar. Hur centralbanken gör vet vi dock först den 17 september, då nästa penningpolitiska möte i USA sker.

unemployment.png
inflation.png

Sedan är frågan: Kommer de där (eventuella) räntesänkningarna att hjälpa marknaden? Det beror på hur allvarlig skada ekonomin har tagit av att räntan varit hög under cirka två års tid. Om ekonomin bara är ytligt skadad, bör räntesänkningarna hjälpa marknaden att börja klättra igen. Om ekonomin å andra sidan är allvarligt skadad (recession) så hjälper troligen inte vanliga räntesänkningar, utan centralbanken kan tvingas ta i med hårdare nypor. Till exempel med ultralätt penningpolitik (kvantitativa lättnader), så som man gjorde i spåren av finanskrisen 2008, vilket till slut ledde till nya höjder. Hur pass skadad ekonomin är räknar både vi och den amerikanska centralbanken med att få se i datan den närmaste tiden, och vi tror som sagt att detta kan leda till lite turbulens.

Och till sist: Påverkar detta Sverige, och i så fall hur?

Sveriges ekonomi påverkas av en eventuell inbromsning i USA och tuffare förutsättningar på finansmarknaden. Dels kan exporten minska då USA är en av våra viktigaste handelspartners. Dels kan den inhemska konsumtionen minska när finansmarknaderna svänger mycket eftersom folk blir oroliga och hellre sparar. Dessutom kan investeringarna minska när riskaptiten generellt sett sjunker. Dessa saker bidrar i sin tur till att efterfrågan dämpas och att inflationstakten bromsar in, vilket på den positiva sidan ger Riksbanken bättre möjligheter att genomföra och eventuellt accelerera den serie räntesänkningar som den redan aviserat.

Så kan du göra

Först och främst:

Ditt sparande är enormt diversifierat; med exponering mot utvecklingen hos cirka 25 000 underliggande värdepapper över hela världen söker vi en så pålitlig avkastning som möjligt från finansmarknaden över tid, samtidigt som vi styr undan från onödiga risker i enskilda länder. De allra flesta innehav: aktiebolag, stater, med flera kommer fortfarande vara här i framtiden, medan ett fåtal kommer få det tufft den närmaste tiden. Att USA och världsekonomin saktar in har hänt förr och kommer hända igen. Men hjulen börjar alltid snurra igen.

För dig som har tålamod är en turbulent period en fantastisk möjlighet, eftersom många aktier och andra värdepapper blir billigare och handlas till reapriser. Så ta det lugnt, fortsätt spara, och om du har möjlighet att öka på lite grand - gör det! En tumregel är att ju läskigare nyhetsrubrikerna är, desto bättre tillfälle att öka månadssparandet.

När man zoomar ut på en graf över aktiemarknadens utveckling syns det tydligt att alla tillfälliga nedgångar sedan 1970 varit ypperliga köptillfällen för den som haft tålamod att vänta:

equitymkt.png

PS. 2022 svängde det också på marknaderna. Då skrev vi "Vad nedgång lär oss om uppgång". Det är precis lika användbart idag och kan vara intressant för dig som funderar på hur du ska agera i dagens läge. DS.