Ladda ner

Hur robotrådgivning är som en hemkörd matkasse

Vad är robotrådgivning?

Jag har nyligen bytt jobb och när jag får frågan av mina vänner och familj var jag jobbar så är svaret jag jobbar för Opti som är en robotrådgivare. Få blir klokare av det svaret.

Så vad är robotrådgivning?

Jag skulle vilja likna det med att handla mat på nätet. I början var det många som ifrågasatte möjligheten att få hem färsk- och frysvaror direkt till hemmet. Skulle grönsaker och frukt verkligen vara fräscha? Skulle frysvaror hålla sig frysta? Skulle jag faktiskt få de varor jag beställt? Och vad skulle hända om något gick galet – fanns det någon att höra av sig till och faktiskt få hjälp?

Nu tror jag de flesta som använt hemleverans tycker att det är det bästa ”since sliced bread”.

Så vad är då robotrådgivning? Jo, det är ett långsiktigt sparande som du startar och följer digitalt, där förvaltningen gjorts bättre med teknik. Just Opti gör det dessutom 100% oberoende och till en mycket lägre avgift än vad det brukar kosta – men speciellt mycket bättre.

Du handlar dina fonder via en app. Du köper typ en ”matkasse”, en blandning av fonder för att få ett gott slutresultat; i detta fall ett långsiktigt sparande som ger bästa avkastning i förhållande till den risk du är villig och kan ta. Och dessutom till mycket låga avgifter.

Likt att handla mat på nätet så har du fullständig koll och insyn i vad du handlar och hur mycket det kostar. Dock skall sägas att här handlar det inte om matvaror från en enda leverantör, utan vi plockar varor/fonder från ALLA leverantörer. Så är någon billigare och bättre så tar vi med den fonden istället!

Det är ju särskilt skönt att slippa handla ”tråkiga” basvaror. Kanske jag ibland faktiskt känner för att gå till saluhallen eller någon delikatessbutik och handla något extra. Precis så kan man också se på sitt sparande. Grundsparandet, en väl diversifierad exponering till marknaden, är en mycket bra början likt att ha mjölk, smör och ost hemma.

Men sen kan jag ju som investerare vilja satsa på något extra, kanske enskilda aktier, någon speciell fond eller fastighet. Självklart kan man då även göra det. Men se då till att du först har den stabila basen på plats först, och att du köpt denna "matkasse" från någon som du vet plockar de bästa av alla varor, inte bara sina egna: En oberoende rådgivare helt enkelt.

Vi hörs!
Hanna