Ladda ner

Opti talar oberoende rådgivning på Börshajen Academy

Lördag var en rolig dag för Opti!

Framför 10 000 personer i Hovet så fick vi möjlighet att diskutera teknikutvecklingen inom finans. Detta skedde på Börshajen Academy, ett mästerligt event skapat av Andra Farhad (a.k.a. Börshajen). Diskussionen modererades av Eva Röse och med var bl.a. Lena Apler och Ishtar Touailat.

Du kan se delen om Opti här, där Jonas talar:

Vi berättade om hur Opti startades pga våra dåliga erfarenheter som kunder hos ”rådgivare”, och hur det är omöjligt att erbjuda trovärdig rådgivning om man som den gamla industrin tar 50 % av fondavgifterna i provision. Då blir du bara påsåld det dyraste, för det är vad de tjänar mest pengar på.

Lösningen var att starta Opti – en oberoende rådgivare som inte tar emot pengar från den gamla industrin, och som inte har några egna fonder.

Mottagandet var glatt och det värmde speciellt när vi fick spontana applåder från publiken när vi berättade hur vi kan få fram bättre fonder med våra egenutvecklade system som granskar 3 600 fonder utifrån 250 000 datapunkter och ca 1 200 000 beräkningar – varje dag. Tack, underbara publik!

Slutligen kändes det speciellt viktigt att vi fick vara lite obekväma genom att i sann Opti-anda dela fakta rörande en del påhitt som vissa fondbolag sagt på scenen under dagen.

Mer specifikt var det flera fondbolag som försökt hävda att aktiva fonder slår passiva fonder. Metoden de använt var – som vanligt – att visa för lite data med dåliga jämförelser under ”snällt” valda perioder, så att fondbolagets egna aktiva fond verkar haft bäst jämförelse.

Men till applåder från den andra moderatorn, Leo Razzak, fick vi möjlighet att lyfta slutsatserna av varenda oberoende studie de senaste 30 åren: Indexfonder slår 95 % av jämförbara aktiva fonder på 15 år.

Så fortsätt vara ifrågasättande, köp inte ”årets bästa fond” och kom ihåg att oberoende är enda sättet att för er att veta att er rådgivare/förvaltare faktiskt jobbar för er. Opti:s portföljer är redo att ge er ett bättre sparande när ni är det.

Ni är bäst,
Jonas