Ladda ner

En spännande flytt av pengar

Vad hände på världens börser i september och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de har påverkat Opti-portföljerna.

På ytan liknade september de senaste månaderna: Fortsatt Corona-oro, samtidigt som de finansiella marknaderna präglats av en (förvånansvärt) positiv ton. Men under ytan tycker vi oss se att vissa saker ändras.

Så sent som i augustis månadsbrev skrev vi om hur teknikbolagen gått otroligt starkt i år. Kanske lite väl starkt. Och att det i slutändan alltid behöver finnas ett samband mellan ett bolags värdering på börsen och vilken vinst och utdelning bolaget skulle kunna ge i framtiden.

Vad vi tycker oss se nu i september är nästa kapitel i den historien. Många investerare har nämligen börjat hämta hem vinster i den rusande tekniksektorn, vilket märks som en nedgång inom många teknikbolag.

Dessa pengar söker sig sedan vidare till – japp, du gissar rätt – bolag som har mer långsiktigt lockande värderingar, och som brukar gynnas av en återhämtning i ekonomin. Detta är ett finansiellt begrepp som kallas sektorrotation.

Låt oss tala mer om det, om september som helhet och hur samtliga Opti-portföljer gick upp även denna månad.

Från teknikhype till framtidstro?

På många sätt bjöd september på mer av samma som vi nu har börjat – om man får använda ordet ett sådant här stormigt år – vänja oss vid.

Vi har sett en fortsatt oro kring Corona-smittans utveckling, denna gång på grund av den så kallade andra vågen som verkar drabba många länder. Trots det har många aktiekurser världen över utvecklats positivt under månaden, om än lite lugnare än tidigare. Globala aktier i kronor gick som exempel upp ungefär +1 %.

Den förändring vi tycker oss se är istället lite mer subtil, och består av två saker.

Den första av dessa är att vi under månaden började se att investerare tar hem sina vinster från vissa bolag och sektorer. Det har synts tydligast i de som som på senare tid nått nya toppnivåer, mest uppenbart de stora tech-bolagen i USA. Dessa aktieförsäljningar gjorde som exempel att Nasdaq-börsen sjönk -5,2 % i september (i dollar).

Den andra intressanta saken är vad som händer med dessa pengar. Lägger man dem i madrassen? Nej, det vi ser här är istället att samma investerare börjar leta efter bolag och branscher med lite lägre värderingar, och som gynnas av en återhämtning i ekonomin.

Vi har ju ända sedan i våras, då pandemin chockade världen, sett en uppgång i allt som väldigt direkt gynnats av förändrade beteenden. Exempel är ökad e-handel, dataspel och olika streamingtjänster. Men nu börjar marknaderna släppa fokus på ”Corona-vinnarna” och istället rikta blickarna mot de bolag som skulle kunna gynnas i en återhämtningsfas. Svenska exempel är både traditionella verkstadsföretag som Volvo och mer konsumentnära bolag som Husqvarna och H&M.

På finansspråk kallas detta sektorrotation – även ett helt okej ord att använda i Scrabble (18 poäng) eller för att låta extra insatt på nästa familjemiddag.

Snart kommer facit

Ännu en gång närmar sig en spännande rapportsäsong, då börsbolagen visar hur saker egentligen gick under det tredje kvartalet.

Vad vi kan se redan nu är att förväntningarna successivt höjts. Ett antal stora bolag har redan kommenterat att de sett en starkare återhämtning än vad man väntat sig tidigare i höst. September har dessutom bjudit på en del andra tecken på att ekonomin klarat sig lite bättre än befarat.

Vi har bland annat i maj skrivit om att börsen sprungit före den reala ekonomin, och vad vi nu börjar se är att verkligheten faktiskt börjar komma ikapp. Det är positivt och skulle kunna ge fortsatt bränsle till börsen.

Alla dessa saker leder dock även till förväntningar, och vi vet alla vad som kan hända när sådana inte uppfylls. Så lite hoppfullt, absolut! Men vi väljer, som vanligt, att vara realister och ta det lite lugnare i svängarna än många andra.

Smart finans och långsiktig avkastning handlar trots allt mer om smarta siffror och lugn än snabba ”möjligheter” och action.

Opti-portföljerna i september

I september gick som sagt aktier framåt, även om det denna gång inte var teknikbolagen som drog tåget. Istället rörde det speciellt aktier noterade på svenska börser, men även globala aktier som helhet. Småbolag över hela världen såg också ett litet extra lyft över sina storbolagskusiner.

Även realräntor såg ett visst lyft, och det fanns inga tydliga förlorare (utom teknikbolagen då). Som helhet gick alla Opti-portföljer upp även i september.

Som exempel:

Opti 3 (låg risk): +0,7 % (+1,0 % i år)
Opti 9 (högst risk): +1,2 % (−2,8 % i år)

Steady as she goes.

Vad som komma skall

Blickar vi framåt och ut i världen så riktats fokus allt mer mot USA och presidentvalet som väntar runt hörnet. Debatterna har dragit igång och oddsen tyder på att det kan bli en jämn match. Att självaste president Trump Corona-smittats skapar – om möjligt – ännu fler frågetecken kring valet.

Som vanligt kan du slappna av lite om du har investerat i en riktigt bred portfölj. Till exempel den du får hos Opti, som är bredare än hos någon annan tjänst eller bank vi sett i Sverige.

Med en bred portfölj är nämligen dina pengar redan investerade i många olika korgar – aktier, råvaror, realräntor, nominella räntor, krediter – från alla världens hörn. Det både sänker din risk och höjer den avkastning du förväntas få för risken. Bra va?

Så fortsätt vara lugn och långsiktig – och om du vill ha hjälp med det så vet du var vi finns ❤️

Mvh,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet

 
 
 

Kom bara ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att man får tillbaka samma belopp som man satt in.