Ladda ner

En återgång till det normala

September blev en månad då världens börser gick ner lite. Man kan nästan lägga till ett ”det var på tiden” i den meningen. Varför då? 🤔

Tänk dig att du har en växt hemma i vardagsrummet, kanske ett litet olivträd. Trädet växer på i maklig takt. Ibland märker du ett nytt skott och ibland tappar det ett blad. Åren går och det blir sakta men säkert större och starkare.

Men så kommer du hem efter en veckas semester och olivträdet tar plötsligt upp hela soffhörnan! En vecka senare fyller det halva lägenheten. Då hade du antagligen börjat fundera lite grand och kanske blivit orolig. Har olivträd börjat växa snabbare än de alltid gjort?

Det har varit lite samma sak med aktiemarknaderna. Vi har haft 13 månader av obruten uppgång för globala aktier. Och hela 12 år(!) av nästan konstant uppgång, där de få nedgångar som har skett har återhämtat sig på bara några månader. Har börsen börjat växa på ett annorlunda sätt än vad den gjort de senaste…240 åren?

Det är nämligen ovanligt med en sådan lång och stadig uppgång som vi haft nu. I snitt är det bara 65 % chans att börsen går plus under en månad. Lite mer än en av tre månader borde alltså börsen gå ner. 🎢

Media har såklart målat upp den lilla nedgången som ovanlig. Vi tittar istället på 240 år av börshistoria och gör motsatt tolkning: September är en mer normal månad än de föregående 13.

Och det går att finna ett lugn i att börsen fortsätter bete sig som den alltid gjort:

  1. Det går både upp och ner
  2. På sikt går det mycket mer upp än ner

Det gör att vi som har både tålamod och lugn kan få våra pengar att växa. Mycket.

Idag tänkte vi skriva lite om vad som faktiskt hänt, hur Opti-portföljerna (som väntat) klarat sig bättre i en osäker marknad och avsluta med lite siffror som kommer förvåna dig.

Låt oss avslöja slutet direkt: De lugna och långsiktiga vinner. De som vill vara aktiva och ”smarta” förlorar. Och du behöver inte göra något – we got you. ❤️

Vad som fick börsen att svänga

Det hände allt möjligt spännande i september! Även om det inte är så viktigt för hur dina pengar kommer växa på lång sikt tänkte vi ändå ge en kort överblick, för den nyfikne.

🇺🇸 Världens största ekonomi, USA, har lite problem att betala sina skulder. Det har oroat vissa över landets tillväxt, och andra som lånat pengar till landet självt. Men det är inte heller första gången det händer, och det brukar lösa sig.

🇨🇳 Samtidigt har styret i världens näst största ekonomi, Kina, blivit allt mer oroligt för att storföretagen där får mer inflytande över folket än Partiet™ självt. Därför vill de införa nya lagar för att dela upp företagen. Det har oroat vissa över även det här landets tillväxt.

🍒 Som en cherry on top verkar Kina skämmas över att landets stora företag Evergrande har synts på mången löpsedel världen över denna månad. Bolaget visade sig helt plötsligt vara på randen till konkurs, vilket oroat alla som lånat ut pengar till det (vilket är många).

🚚 Sist men inte minst har världens fraktindustri också en stökig tid. Det är brist på containers. De som finns är på fel ställen. Det är köer ut från kinesiska hamnar och köer in på amerikanska hamnar. Och när man väl köat klart saknas det ändå lastbilar för att flytta sakerna dit de ska. Allt det här oroar såklart ekonomerna: Vi konsumenter har ju inget att köpa om allt ligger i containrar i en hamn någonstans.

Summa summarum fick mången herre i kostym (fler) gråa hår i september. Men som vi ska se spelar det inte så stor roll för dina och mina pengar.

Opti-portföljerna i september

Sådan här oro påverkar ju såklart marknaden.

Du är nog glad att du inte investerat alla dina pengar i Evergrande, som föll −30 % i september. Eller ens att du hade alla pengarna i en Kinafond, där de flesta föll runt −4 %.

Lyckligtvis är det ovanligt för oss svenska investerare att ha alla våra ägg i någon av dessa korgar. Betydligt mer vanligt är dessvärre att ha alla sina pengar i en Sverigefond, och då förlorade man också drygt −6 % i september.

Ni ser nog mönstret: Ju mer man äger en enskild sak, till exempel bara en aktie eller bara en viss marknad via en fond, desto större blir fallet. Det kan såklart även gå väldigt bra (först), men forskningen är tydlig med att detta ”upp som en sol och ner som en pannkaka”-beteende över tid ger en mindre avkastning för den risk man tar, jämfört med att sprida riskerna (det som kallas att diversifiera).

Vilket såklart för oss till Opti-portföljerna. Som ni vet gör vi allt vi kan för att sprida riskerna mer och investera bredare än någon annan fond eller tjänst vi sett i Sverige. Det gör resan mot en bra avkastning mycket mjukare och man kan sova gott på natten.

Och den som ägde en Opti-portfölj i september sov nog klart lugnare än den som bara ägde en svensk aktiefond (−6,3 %) eller ens en bred portfölj av globala aktier (−3,3 %).

Som exempel:
Opti 3 (låg risk): −1,8 % (+6,8 % i år)
Opti 9 (högst risk): −2,5 % (+16,6 % i år)

En helt vanlig minusmånad alltså. Vilket, som ni nu vet, är något som alla som investerar bör förvänta sig att en av tre månader är.

Men att investera ger också möjlighet att nå de stora vinsterna. Och vilka vinster man når beror mycket på hur man hanterar just dessa månader…

Vägen till den stora vinsten

Vill ni veta en ganska galen sak. Ett amerikanskt företag som heter Dalbar gör en årlig studie på hur investerare beter sig med sina pengar.

De undersökte bland annat hur det gick för investerare mellan 1993 och 2013. En person som investerade i en bred amerikansk aktiefond borde ha tjänat i snitt +9,2 % per år under denna period. Och en som investerade i en bred obligationsportfölj borde fått +7,7 % per år.

Men vad tjänade dessa investerare egentligen, i snitt? Aktieinvesteraren tjänade bara +5 % per år, och obligationsinvesteraren så lite som +0,7 % per år. Det är en enorm skillnad mot vad de borde tjänat! 😮

Hur kunde det gå så mycket sämre för investerarna än det gjorde för fonderna som de ägde? Jo, för de försökte vara så jäkla smarta hela tiden, eller fick kalla fötter.

De skulle handla in och ut ur marknaden, tajma när det skulle gå upp och tajma när det skulle gå ner. Istället lyckades de med precis motsatt sak. De sålde i snitt när det var nära botten (och snart skulle gå upp), och köpte sedan igen när det var nära toppen (och snart skulle gå ner).

Ni som läst så här långt vet nu att det är fullt naturligt att börsen går ner en av tre månader. Och ni vet dessutom vad som är rätt sak att göra dessa minusmånader:

Ingenting.
Gör. Absolut. Ingenting. 🧘

Sitt bara lugnt. Och om det kliar i fingrarna och du bara måste göra något så investera i stället mer efter en nedgång – det är trots allt lite rea då.

Resten[1] sköter vi.

We got you,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet

 
 

Kom bara ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att man får tillbaka samma belopp som man satt in.


  1. Precis som för olivträdet är det också ett antal saker man ska göra för att ta hand om sitt sparande. Och dessa sköter vi åt dig: Att hämta hem och återinvestera vinster både gör att du behåller rätt risknivå och ökar din avkastning något. Att hålla koll på att man äger bäst fonder ger bättre riskspridning och lägre avgifter (här förhandlar vi dessutom med fondbolagen åt dig). Och att följa upp på hur din ekonomi utvecklas, som vi gör en gång per år, gör att du hela tiden kan söka så mycket avkastning som din ekonomi tillåter. Men det här, och en hel del annat, fixar vi. We’re a team. ↩︎