Ladda ner

Rally, repeat och stor råvaruspecial

Vad hände på världens börser i april och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de har påverkat Opti-portföljerna.

I april fortsatte de senaste månadernas temasång att spelas på repeat: Den ekonomiska återhämtningen fortsatte, aktier och högavkastande obligationer fortsatte sitt rally och allt fler vaccinerades. Alla Opti-portföljer fortsatte att stiga i värde (mellan 1,2 och 2,7 % i april). Och alla vi som investerar är därmed även glada.

Hurra, allt det här är toppen! 🥳

Men vi tror ni kan den här melodin efter att vi nynnat på den våra månadsbrev i januari, februari och mars, som du kan läsa om du vill veta mer om de underliggande krafterna som driver uppgången.

Vi tycker därför att det vore roligt att prata om något annat, iallafall tills skivan byter låt nästa gång när något oväntat sker i världen.

Så låt oss istället prata om...råvaror! För oavsett om du valt att ha med detta dem i din portfölj eller inte så är det ett spännande – och ganska missförstått – tillgångsslag att investera i.

Råvaror – bredare än aktier?

Vi har med intresse följt hur råvarupriserna på sistone börjat stiga på allvar, något som vi siade om i februari. April var inget undantag. Och det är en ganska bred ökning vi sett.

Men vad är egentligen råvaror för typ av tillgångsslag? Och vad gör det för nytta i en portfölj? Låt oss backa bandet lite.

Råvaror som grupp består i själva verket av väldigt många olika enskilda råvaror. Ett brett råvaruindex (till exempel Bloombergs) innehåller 23 väldigt olika råvaror: Från sojabönor och majs till råolja, en betydande andel guld och industrimetaller som koppar. Och kaffe och socker, såklart ☕️

Enskilda råvaror skiljer sig väldigt mycket åt. Olja må kallas det svarta guldet (även om vi skulle hävda att det egentligen är kaffe som förtjänar titeln). Men där slutar också likheterna.

Att råvaror dessutom skiljer sig så mycket från de andra vanliga typerna av värdepapper, som olika aktier och obligationer, är också en anledning till att vi valt att ha med råvaror i Opti-portföljerna: De brukar nämligen gå som bäst när aktier och obligationer går sidledes, eller till och med faller i värde.

Dessutom är råvaror nära kopplade till oväntade prisökningar i världen (inflation) och kan därför hjälpa till att skydda en portfölj mot det. Som exempel gick både aktier och räntepapper dåligt under 1970-talet när inflationen var hög, medan råvaror då var det bäst presterande tillgångsslaget.

Nyfiken? Läs mer om råvarors roll i portföljerna i vårt blogginlägg.

Olika krafter styr olika råvaror

Som ni hör består råvaror av väldigt olika typer av...råvaror. Och deras priser styrs också av andra krafter än de som styr till exempel aktier.

Som exempel är priserna på energiråvaror och metaller nära sammankopplad med hur ekonomin mår. Efterfrågan på de typerna av råvaror brukar helt enkelt stiga när företagen tillverkar fler saker, många människor har arbete och ekonomin i allmänhet går bra.

Guld stiger istället ofta i pris när världen är orolig. Det är i hög grad psykologiskt, bland annat på grund av att ädelmetallen tidigare i historien fungerade som valuta. Vete, sojabönor, majs och andra jordbruksprodukter styrs av flera faktorer, bland annat något så helt annorlunda som väder och klimat.

Priset på en enskild råvara kan svänga väldigt mycket. Och en bred korg av råvaror har fortfarande en högre risk än aktier. Men som en mindre del av en portfölj tillför de värde, främst genom att jämna ut riskerna från aktier och räntepapper – helt enkelt för att råvarors prissvängningar upp och ner styrs av väldigt annorlunda saker än aktier och räntepapper.

Och det är en bra och för råvaror ganska unik, egenskap.

Är råvaror ohållbara?

Det går inte att tala om råvaror utan att tala om hållbarhet. Så fort man säger olja tänker varenda vettig människa "miljöbov". Och med all rätta ska tilläggas!

Vi har klurat en hel del på detta. Hur kan man ha råvaror i en portfölj utan att stödja till exempel oljeindustrin? Lösningen är, intressant nog att inte äga råvaror. I alla fall inte direkt.

Istället väljer vi fonder som innehåller så kallade råvaruderivat. Det är en speciell typ av värdepapper som något förenklat följer priserna på råvaror.

På så sätt kan man alltså få både avkastningen och riskspridningen från en råvara i sin portfölj, men utan att äga själva råvaran. Det anser vi är ett både bättre och mer miljövänligt sätt att investera i råvaror. Speciellt om man jämför med att investera i aktier i företag som utvinner eller tillverkar råvaror – ett annat vanligt sätt att försöka uppnå ungefär samma sak men som då stödjer råvarubolag. Dessa väljer vi istället bort i portföljerna!

Så, hållbart eller ohållbart? Som en jämförelse ger Morningstar vår råvarufond från Vontobel en miljöpåverkanspoäng på 1,4 (där lägre är bättre), vilket kan jämföras med två av Sveriges största aktieindexfonder som båda har 4,0 (ena och andra). Och deras totalbetyg på hållbarhet, det vill säga inklusive sociala aspekter och bolagsstyrning, är ungefär samma.

Men det är en svår fråga och inte ens vi kan ge ett enkelt svar. Nu vet du iallafall mer för att själv kunna välja vad som känns bäst för dig!

Opti-portföljerna i april

Som började med att berätta blev april månad i mångt och mycket en fortsättning på samma positiva trend som vi sett under flera av de senaste månaderna.

Aktiemarknaderna fortsatte att nå nya höjder. Som exempel lyfte svenska aktier +4 % och globala aktier i små och stora bolag runt +2 % vardera. Vi såg även en bred uppgång bland olika typer av obligationer, främst de med lite högre avkastning och risk: globala krediter, realränteobligationer och högavkastande obligationer ökade med runt +1 % vardera.

Det fanns egentligen inga marknader som backade särskilt mycket, egentligen bara tillväxtmarknadsaktier med -1 %. Och månadens skräll var som du kanske gissat råvaror med +13 %. Boom 💥

Summa summarum steg alla Opti-portföljer. Som exempel:

Opti 3: +1,4 % (+3,9 % i år)
Opti 9: +2,7 % (+12,1 % i år)

Steady as she goes.

En hyllning till Victor

En av alla er fantastiska sparare och investerare som använder Opti recenserade oss nyligen på Trustpilot:

"Faktiskt superbra app. Har rekommenderat till många. [...] Förbättringsmöjlighet: 33 % kortare nyhetsbrev"

Vi säger stort tack för det Victor! Och även om jag uppenbart har misslyckats denna gång så ska jag i alla fall visa att jag lärt mig något genom att avrunda snabbt 😉

Tre viktiga saker innan vi slutar:

  1. Nästan 90 % av alla som använder Opti idag månadssparar. Det är helt otroligt. Bra jobbat av er!
  2. Det skulle kunna skaka på börsen framöver. Det har nästan gått lite för bra, lite för länge nu. Om/när det sker så ta det bara lugnt. Det kommer inte att spela någon roll på sikt.
  3. Är du som Victor och gillar vad vi gör? Vi vore så glada om du vill dela det på Trustpilot! Vi läser allt.

Nu ska vi se vad maj har att bjuda på. Vi finns med er på resan mot en större ekonomisk frihet, oavsett vad det betyder för just dig 🙌❤️

Allt det bästa,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet


Kom ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.