En liten kortis för dig som tror på tur! Och en indirekt förklaring till varför fonderna som våra algoritmer sorterar fram inte alltid är de som gått bäst de senaste fåtal åren.
Wall Street Journal publicerade igår resultaten[1] från (ännu en) studie om ifall aktiva fonder slår sina index eller inte. Med andra ord; är professionella ”stockpickers”, dvs fondförvaltarna, bättre än snittet av marknaden?
Resultatet?
Samma som alltid – nej.
Mer exakt misslyckas i snitt 92% av de aktiva fonderna med att slå sina index, det vill säga snittet av marknaden de investerar i. Det är mätt över en 15-årsperiod. Vidare blir resultatet nästan lite komiskt när vi påminner oss om att fonderna själva väljer vilket index de vill jämföras med.
Jag fortsätter förvånas över att detta fortfarande kan vara en debatt.
Men det är det. Ibland får vi faktiskt klagomål på appen när användare undrar varför vi (och våra algoritmer) visar fonder som gått sämre historiskt än användarens nuvarande fond. Det är en naturlig reaktion – iallafall tills vi påminner oss om att det viktiga inte är hur något gått historiskt (för det har ju redan hänt så den avkastningen kan du ju inte köpa nu ändå). Det viktiga är istället hur något kommer gå framöver, för det kan du köpa! Och det är vad vi försöker sortera fram.
Det betyder verkligen inte att vi vet hur något kommer gå i framtiden! Haha, då vore vi rika :). Däremot kan vi, precis som Wall Street Journal visar, sortera fram de fonder som är mer troliga att gå bra (inom sin fondkategori) i framtiden. Det vill säga de som är billigare, har bättre riskspridning & följande av marknaden samt uppfyller ett gäng hygienfaktorer. Och dessa saker kan vi räkna på.
För den som vill fortsätta tro på att ens fonds historiska resultat kommer upprepa sig; go ahead, men kom bara ihåg att du har 92% chans att ha fel.
Om jag fick önska mig en sak idag så vore det ett magiskt recept för hur vi bäst skulle kunna utbilda om just detta… Men förändring tar tid. Lyckligtvis har vi inte bråttom.
Over and out,
Jonas
PS. Är indexfonder alltid svaret? Det finns fall när man inte kan äga ett visst tillgångsslag via indexfonder, och då kan det vara bättre att ha än aktiv fond än att inte ha tillgångsslaget alls, speciellt i portföljer. DS.
WSJ, 12 april 2017 (paywall): https://blogs.wsj.com/moneybeat/2017/04/12/for-90-of-all-stockpickers-a-decade-and-a-half-of-underperformance/ ↩︎