Repris i världsekonomin
Oktobers ekonomi- och börsnyheter har känts ungefär som när Tre Kronor sändes i repris för tredje gången. Man har sett det förut.
Under månaden har nämligen världsekonomin fortsatt att vara orolig för oväntad inflation (repris maj, mfl). Denna oro samt gammal hederlig produktion och konsumtion har fortsatt driva upp priserna på råvaror (repris april, mfl). Och det är fortfarande brist på komponenter (repris juni) att bygga saker av.
Men trots det har börsuppgången fortsatt på ett sätt som även i backspegeln får septembers lilla nedgång att kännas som en frisk – och väldigt naturlig – fläkt, i denna stabila uppgång. Vilket fick Opti-portföljerna att stiga med upp till +2 % nu i oktober.
Opti-rekord i kort månadsbrev! Tack och hej till er som bara ville veta nyheterna. 👋
För er som är nyfikna på mer, stay a while and listen. Vi tänkte nämligen titta på hur man ibland fäller krokben för sig själv när man jagar mer avkastning.
Sambandet mellan risk och avkastning
Vi vill alla att våra pengar ska växa mer. Baksidan av myntet är att avkastning har en tvillingsyster som heter risk: För att få chans till en högre avkastning behöver man också ta en högre risk med sina pengar.
Denna detalj missar många. Avkastning kommer inte gratis. Låt oss ta två exempel.
Risknivån i vår portfölj Opti 9 är, på finansspråk, cirka 12 % volatilitet. Förlorade vi någon där? För oss som är finansiella oskulder betyder det ”mycket lägre risk” än till exempel svängningarna på den svenska aktiemarknaden som har cirka 20–22 % volatilitet – mer om det senare. Portföljen har en förväntad avkastning efter avgifter på cirka 8 % per år, i genomsnitt på lång sikt.
Åtta procent är bra. Lyckas man få det i snitt över en tioårsperiod kan 100 000 kronor växa till nästan 216 000 kronor. Om du dessutom månadssparar 1 500 kronor har du nästan en halv miljon. 😮
Inte illa! Men vi människor är ett girigt djur som ofta vill ha mer.
Vårt andra exempel är därför vår ”Opti 100 % aktier”-portfölj. Vi rekommenderar inte denna i appen, men man kan välja den själv. Det är en mycket väldiversifierad AKTIEportfölj, det vill säga den innehåller bara aktiefonder (som dock tillsammans har väldigt många aktier i sig). Men det finns alltså inga andra typer av fonder (räntefonder, råvarufonder) som kan prestera bra och ”rädda” portföljen om aktiemarknaden skulle börja gå dåligt.
I denna portfölj siktar vi på en risknivå på cirka 15 % volatilitet – tydligt högre än Opti 9, men fortfarande tydligt lägre än den svenska aktiemarknaden med sina 20 – 22 %. Opti 100 % aktier-portföljen har idag en förväntad avkastning på drygt 8,5 % per år, i genomsnitt på lång sikt.
Lite mer avkastning alltså… men också till priset av tydligt högre risk.
Ni ser mönstret. Det är så här man vanligtvis höjer den förväntade avkastningen – man investerar snävare, minskar riskspridningen och koncentrerar sig på ett tillgångsslag – aktier i det här fallet.
Jakten på avkastning ökar osäkerheten
På sätt och vis låter det enkelt: Man skruvar bara upp risken, så kommer avkastningen som ett brev på posten? Nja, inte riktigt. Ju mer du ökar risken i din jakt på högre avkastning, desto osäkrare blir den avkastningen.
Låt säga att du försöker höja avkastningen själv genom att investera snävare än vi gör i Opti 100 %-aktier, till exempel genom att koncentrera dig på en av alla de olika aktiemarknader som portföljen är exponerad mot. Kanske bara den svenska. Genom att köpa en billig Sverigeindexfond, något som faktiskt är vanligt (men enligt oss inte effektivt) att ha en stor del av sitt sparande i.
Den svenska aktiemarknaden är en liten aktiemarknad med hög risk. Som exempel föll den hela −71 % från topp till botten i början av 00-talet! Och det tog sju (7) år innan den var tillbaka på samma nivå som innan fallet.
Hade du investerat 100 000 kronor vid toppen, var din investering alltså värd cirka 30 000 kronor på botten – en värdeminskning på cirka 70 000 kronor.
Det är inte många som orkar med en sådan nedgång. Faktum är att återkommande studier visar att de flesta som investerar aldrig får den långsiktiga avkastning som deras fonder ger, trots att de äger rätt fonder.
Det beror på att vi människor inte bara är giriga djur. Vi är också rädda djur: Vi säljer våra investeringar efter de fallit, vid värsta tänkbara tillfället. Och köper sedan tillbaka dem efter att de stigit igen…vid värsta tänkbara tillfället.
För att få en chans till den höga avkastning som hög risk kan ge, måste man alltså också orka sitta igenom långa perioder – ibland många år – med stora nedgångar. När det väl kommer till kritan är det få som orkar göra det. Man säljer istället och gör en förlust, för att slippa obehaget.
Rätt risk ger dig rätt avkastning
Det är av dessa anledningar som det är viktigt med riskspridning (diversifiering). Att lägga sina ägg i många olika korgar genom att investera brett minskar den finansiella risken, volatiliteten. Och därmed minskar även risken att vi på grund av oro säljer vid helt fel tillfälle – den mänskliga risken.
Att sänka risken genom diversifiering är en sak, men du måste också tåla den risknivå din portfölj har, hur diversifierad den än är. För annars är vi tillbaka i samma problem som tidigare, att du av oro säljer vid fel tillfälle. Det är därför vi ställer många frågor till dig i appen, innan vi ger dig en rekommendation – för att förstå hur hög risktolerans du har.
Sammanfattningsvis: Vi vill maximera hur mycket dina pengar växer. Det styrs bara delvis av din förväntade avkastning per år. Det styrs nämligen också mycket av att du, med vår hjälp, inte förlorar den avkastning du fått vid uppgång genom att sälja vid fel tillfälle i en nedgång.
Rätt – och högst – avkastning för dig beror alltså på vilken risknivå som är rätt för dig. Och det är den som du klarar av att ha, även i det djupaste bråddjupet av en blodig börskrasch.
Lugn, vi hjälper dig med detta
Att satsa stort på enskilda tillgångsslag, länder eller industrier är inte vår strategi på Opti. Vi bygger väldiversifierade portföljer, som innehåller alla de viktiga tillgångsslagen (aktier, tre sorters ränteinvesteringar och råvaror), och där riskerna inom varje typ av tillgång är väldigt brett spridda över hela världens finansmarknad.
Varför? För att forskningen visar att det ger en mer stabil avkastning, högre avkastning för den risk man tar, och för att det är det bästa skyddet för oförutsedda händelser i en osäker framtid.
Andra delen av vårt jobb är att förstå vilken risknivå som är rätt för dig, och sedan föreslå en portfölj som passar. Det är för att du ska kunna sitta lugnt i båten den dag det stormar.
Vilket för oss till den tredje anledningen till att vi finns. Den dag det väl stormar (ja, den kommer), då finns vi också här. Vi kommer säga till dig vad som är rätt sak att göra och hjälpa dig att fatta rätt beslut.
We’re a team! 🙌
Vill du veta mer? För dig som vill nörda ner dig i hur vi investerar publicerade vi nyligen tre dokument där vi förklarar de metoder vi använder och de vägval vi gör när vi förvaltar portföljer och väljer ut fonder. Du kan läsa om dem här.
Opti-portföljerna i oktober
Det vore väl tjänstefel att inte avsluta månadens brev med en kommentar kring portföljerna, trots att de bjöd på allt annat än storm.
På världens finansmarknad steg nämligen både aktie- och råvarumarknaderna kraftigt, medan räntemarknaden gick sidledes:
Det gjorde att samtliga Opti-portföljer steg.
Som exempel:
Opti 3 (låg risk): +0,6 % (+7,4 % i år)
Opti 9 (högst risk): +1,5 % (+18,1 % i år)
En fortsatt bra uppgång med andra ord. Mycket bra, rent av. Men – låt oss komma ihåg att inte bli giriga. 😅
Receptet
Ni som följer oss och använder Opti vet numera receptet till en god, lugn ekonomi:
- Börja investera, helst med bred riskspridning (diversifiering).
- Fortsätt investera (månadspara)
- Sitt still i båten och ha tålamod!
That’s all folks. Och om ni vill ha hjälp med att göra det rätt, så finns vi här för er.
Mvh,
Jonas, Anders, Ann och hela Opti-teamet
Kom bara ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att man får tillbaka samma belopp som man satt in.